Slovenska ministrica policije za bolji nadzor vanjskih granica EU-a

Veliku razliku u broju migranata koji su u Sloveniju ove godine ušli i kojima je odobren azil, u policiji tumače neposluhom migranata (EPA)
Veliku razliku u broju migranata koji su u Sloveniju ove godine ušli i kojima je odobren azil, u policiji tumače neposluhom migranata (EPA)

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš-Žnidar izjavila je da je sigurnosna situacija u Sloveniji “dobra i stabilna”, no da u europskom kontekstu treba više poraditi na kontroli vanjske granice Europske unije od nekontroliranih ilegalnih migracija.

Činjenica je da je međunarodni sigurnosni okvir sve kompleksniji i međuovisan, da postoje novi izazovi i prijetnje i nepredvidive promjene izazvane krizom u susjednim regijama i još uvijek dosta nesigurnim političkim prilikama na Zapadnom Balkanu, kazala je Gjerkeš-Žnidar.

Upozorivši na ulogu Slovenije u čuvanju vanjske granice schengenskog prostora, ona je istaknula i potrebu bolje koordinacije u kontroli vanjskih granice EU-a i suradnji zemalja na trasi “nove migracijske rute”, koja, po njezinim riječima, vodi iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, do Hrvatske i Slovenije.

Vanjske granice nisu dovoljno zaštićene

“U vezi s time, želim jasno reći da stanje kontroliramo te pratimo na dnevnoj bazi, procjenjujemo situaciju i u skladu s tim provodimo odgovarajuće mjere”, dodala je.

Pri tome je, kako je rekla, potrebno da se s pitanjem migracija i međunarodne suradnje na tom planu suoče partneri u EU i državama regije te da se ne dopusti ilegalni protok nezakonitih migranata prema Europi, odnosno onih koji ne trebaju međunarodnu zaštitu ili ne ispunjavaju uvjete za ulazak u EU.

“Vanjske granice EU-a još nisu dovoljno zaštićene. Takvo stanje ugrožava temeljna načela integracije, jer se takvim migrantima dopušta ulazak i da sami izaberu zemlju u kojoj će zatražiti međunarodnu zaštitu. Tu praksu, koju zovemo i azilni šoping, treba svakako prekinuti i spriječiti, a riječ azil sama po sebi ne bi smjela širom otvarati vrata za ulazak u EU”, rekla je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO