Slovenija sprema regionalni plan kontrole ilegalnih migracija

Zbog stalnog pristizanja migranata svi će morati biti iseljeni iz urbanih centara (EPA)

Ministrica unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa upozorila na pogoršanu migracijsku situaciju u državama zapadnog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, te ga informirala kako Slovenija priprema plan za kontrolu ilegalnih migracija.

Kako se navodi u saopćenju slovenskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ona je Avramopulosa obavijestila kako će Slovenija pripremiti prijedloge kako bi države u regiji trebale reagirati na migracijske izazove, a prijedloge će iznijeti na operativnom sastanku država koje prolaze migrantskom rutom, koji će biti održan početkom juna.

Uz to, Gjerkeš je Evropsku komisiju pozvala da podrži napore država u regiji na kontroliranju povećanog migracijskog pritiska, kako bi se, uz adekvatnu pomoć, osiguralo postavljanje prihvatnih kapaciteta i briga za potencijalne migrante i tražitelje azila.

Moguće oštrije mjere

Ona je navela kako je potrebna pomoć organima sigurnosti u tim državama preko Evropske misije granične i obalne straže Frontex.

Slovenija provodi sve potrebne mjere zaštite šengenske granice, ali upozorava kako će u slučaju nastavka ili eskalacije migracijskog pritiska biti potrebno upotrijebiti oštrije mjere za osiguranje sigurnosti teritorije Slovenije i šengenskog prostora, kazala je slovenska ministrica u telefonskom razgovoru s Avramapulosom.

Avramopulos joj je garantirao kako EK, zajedno s agencijama Frontex i Europol, prati situaciju te je izrazio punu podršku Sloveniji u traženju najboljih rješenja, rekavši kako će EK proučiti mogućnosti za pomoć državama u regiji u kontroliranu migracijskih tokova.

Izvor: Agencije


Povezane

Dolazak sve većeg broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih nekoliko sedmica otvorio je brojna pitanja. Koji su razlozi njihovog sve većeg priliva, kako se bh. vlasti i društvo suočavaju s izazovima koje donosi dolazak tih ljudi te koji je najbolji način da im se pomogne i može li im Bosna i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO