Ulazak Rusije u Evropsku uniju nerealan

Ulazak Rusije u Evropsku uniju je nerealan i po teritoriji i po uređenju ekonomije, rekao je ruski predsjednik (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u četvrtak da je ulazak Rusije u Evropsku uniju nerealan, ali da treba tražiti način zbližavanja s evropskim partnerima, prenosi Tanjug.

“To (ulazak Rusije u EU) je nerealno i po teritoriji i po uređenju ekonomije”, rekao je Putin prilikom susreta s članovima Međunarodnog debatnog kluba Valdaj.

On je dodao da Rusija i EU “treba da traže puteve zbližavanja i da koriste sinergiju zajedničkih napora”.

Prema riječima Putina, tehnološke mogućnosti EU-a treba objediniti sa mogućnostima Rusije, visokoobrazovanim stanovništvom, naučnim dostignućima, značajnim ljudskim i mineralnim resursima.

Kao pozitivan primjer saradnje ruski predsjednik je naveo razvoj automobilske industrije stranih kompanija na teritoriji Rusije.

Zajednički rad

Ipak, dodao je, takvo konsolidiranje napora ide veoma sporo. Putin je podsjetio da je prije nekoliko godina kolegama iz EU-a predlagao da se zajednički radi na svemirskoj navigaciji.

“Mi smo potpuno formirali grupu od 28 satelita, a Evropljani su lansirali svega pet, a ako bi se GLONASS i Galileo objedinili oni bi bili konkurencija GPS-u”, smatra ruski predsjednik.

Klub Valdaj je međunarodni okvir svjetskih eskperata koji diskutiraju o Rusiji i njenoj ulozi u svijetu, a osnovali su ga 2004. godine agencija RIA Novosti, Vijeće za vanjsku i odbrambenu politiku i ruski časopis Profil.

Klub je naziv dobio po mjestu gdje se prvi put sastao na jezeru Valdaj.

Izvor: Agencije