Američki milijarder planira zaroniti do olupine ‘Titanica’

Godinu dana nakon tragedije ‘Titana’, Amerikanac Larry Connor, čije se bogatstvo procjenjuje na pet milijardi dolara, najavio je novu ekspediciju koja će posjetiti olupinu ‘Titanica’.

'Titan', kojim je upravljala privatna američka kompanija OceanGate, implodirao je u međunarodnim vodama u sjevernom Atlantskom okeanu nedaleko od olupine 'Titanica' u junu prošle godine (David Hiscock ( Reuters)

Američki milijarder Larry Connor (74), koji je svoje bogatstvo stekao u nekretninama u Ohiu, saopštio je da planira podvodno putovanje do mjesta olupine “Titanica”, gdje je podmornica “Titan” eksplodirala pri približavanju morskom dnu prije godinu dana, ubivši pritom svih pet putnika.

Godinu dana nakon tragedije “Titana”, milijarder čije se bogatstvo procjenjuje na pet milijardi dolara, najavio je novu ekspediciju koja će posjetiti olupinu “Titanica” koja se nalazi 3.800 metara ispod nivoa mora.

Connor je za Wall Street Journal rekao da se ekspedicija na olupinu “Titanica” može obaviti sigurno uz odgovarajuću tehnologiju.

“Želim da pokažem svijetu da, iako je okean izuzetno moćan, može biti divan i može zaista promijeniti vaš život ako radite stvari na pravi način. Druga svrha je da pokažete ljudima širom svijeta da možete da napravite revolucionarnu, prvu podmornicu ove vrste i da je sigurno i uspješno zaronite do velikih dubina”, prenosi Connorove riječi The New York Times.

Prilagođena podmornica

Biznismen je dodao da će za svoj projekt raditi sa kompanijom “Triton Submarines”, koja gradi podmornice za istraživanje mora na različitim dubinama.

Prilagođena podmornica, koju Connor planira nazvati “Istraživač – povratak na Titanic“, još uvijek je u fazi projektovanja.

Portparol Connorove kompanije precizirao je da će misija biti obavljena tek kada podmornicu bude sertifikovala nadležna pomorska organizacija.

“Titan”, kojim je upravljala privatna američka kompanija OceanGate, implodirao je u međunarodnim vodama u sjevernom Atlantskom okeanu nedaleko od olupine “Titanika” 18. juna 2023. pri čemu je poginulo svih pet putnika.

Izvor: Agencije