Kanada pokrenula istragu o tragediji podmornice Titan u Atlantiku

Tim kanadskih istražitelja će se uputiti u St. John's u Newfoundlandu i Labrador, radi prikupljanja informacija i procjene situacije.

Obalska straža SAD-a u četvrtak je potvrdila da su pronađeni ostaci potonule podmornice (EPA)

Kanadski Odbor za sigurnost saobraćaja (TSB) pokrenuo je istragu o imploziji podmornice Titan u vodama Atlantskog okeana i okolnostima rada teretnog broda “Polar Prince” koji je prevozio podmornicu pod kanadskom zastavom, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju tog tijela, teretni brod “Polar Prince” bio je na mjestu olupine Titanika, 325 nautičkih milja jugoistočno od Cape Racea, Newfoundlanda i Labradora, pružajući površinsku podršku podmornici Titan, koja je bila u vlasništvu privatne kompanije OceanGate.

Na brodu je bilo 17 članova posade i 24 osobe.

Prikupljanje informacija

“U skladu sa Zakonom o kanadskom odboru za istragu i sigurnost saobraćaja i međunarodnim sporazumima, TSB, kao istražni organ države pod čijom zastavom je plovio brod “Polar Prince” uključen u nesreću, sprovešće sigurnosnu istragu u vezi sa okolnostima fatalnog incidenta.

Tim istražitelja TSB-a će se uputiti u St. John's u Newfoundlandu i Labrador, radi prikupljanja informacija i procjene situacije, a u narednim danima aktivnosti će biti koordinisane sa drugim agencijama“, ističe se u saopštenju tog odbora.

Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država je u četvrtak potvrdila da su ostaci pronađeni na dnu okeana u blizini olupine Titanika dijelovi nestale podmornice, dok je pet putnika na brodu Titan proglašeno mrtvim.

Izvor: Agencije