Obalska straža SAD-a pokrenula istragu o imploziji Titana

Cilj je spriječiti ovakve incidente, dajući neophodne preporuke za poboljšanje sigurnosti u pomorskom saobraćaju širom svijeta, rekao je glavni istražitelj obalske straže.

Pomorske agencije pretražuju područje u sjevernom Atlantiku gdje je podmornica uništena (EPA)

Obalska straža SAD-a istražuje uzrok implozije turističke podmornice Titan u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda Titanic, saopćili su zvaničnici.

“Moj primarni cilj je da spriječim ovakve incidente, dajući neophodne preporuke za poboljšanje sigurnosti u pomorskom saobraćaju širom svijeta”, rekao je glavni istražitelj obalske straže kapetan Jason Neubauer na konferenciji za novinare u Bostonu.

On je objasnio da je Obalska straža u petak ustanovila “pomorski odbor za istragu”, koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dokazi će biti podijeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju sigurnosnog okvira za podvodne operacije širom sveta”, rekao je Neubauer.

Dodao je da je obalska straža u kontaktu sa porodicama pet poginulih osoba, a da istražitelji prreduzimaju sve mjere predostrožnosti na mjestu nesreće u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Spuštanje do olupine Titanica

Prethodno je kanadski Odbor za sigurnost transporta saopćio da provodi sopstvenu istragu o imploziji Titana, koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije.

Pomorske agencije pretražuju područje u sjevernom Atlantiku gdje je podmornica uništena.

Krhotine podmornice su se nalazile na oko 3.810 metara pod vodom u blizini olupine broda Titanic.

Američka Obalska straža potvrdila je u četvrtak da su putnici podmornice Titan poginuli, nakon što je vozilo na daljinsko upravljanje otkrilo repni konus podmornice, čije krhotine odgovaraju imploziji komore pod pritiskom.

Podmornica Titan nestala je dok se spuštala do olupine Titanica, broda koji je potonuo u sjevernom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a petoro putnika koji su bili u podmornici su poginuli, nakon što je ona, prema navodima stručnjaka, implodirala.

Izvor: Agencije