Izvještaj Pentagona: NLO nisu vanzemaljci, nego ‘obični objekti i fenomeni’

Pentagon je prije dvije godine objavio da su njegove istrage dovele do stotina novih izvještaja, ali ništa ne ukazuje na inteligentan vanzemaljski život.

Američka vojska provela je decenije odvraćajući, razotkrivajući i diskreditirajući opažanja NLO-a (EPA - Ilustracija)

U izvještaju Pentagona o neidentificiranim letećim objektima piše da istrage američke vlade od kraja Drugog svjetskog rata nisu pronašle dokaz o vanzemaljskoj tehnologiji i zaključuje se da su viđenja pogrešno protumačeni obični objekti i fenomeni.

Izvještaj se nadovezuje na objavu Pentagona iz 2022. da tadašnji novoosnovani Ured za rješavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao da su vanzemaljci posjetili ili srušili na Zemlju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Iako su brojni izvještaji o NLO-ima ostali neriješeni ili neidentificirani, AARO procjenjuje da bi se, kad bi bilo dostupno više kvalitetnijih podataka, većina tih slučajeva mogla identificirati i svrstati pod normalne objekte ili fenomene”, piše u izvještaju.

‘Netačne’ tvrdnje

Dodaje se da u popularnoj kulturi postoji snažan narativ da je vlada ili neka njena tajna organizacija pronašla nekoliko “vanzemaljskih letjelica i vanzemaljskih bioloških ostataka” i da provodi programe “obrnutog inženjeringa” pronađene tehnologije.

“AARO je ustanovio, na osnovu dosadašnjih informacija, da su netačne tvrdnje koje uključuju konkretne ljude, poznate lokacije, tehnološke testove i dokumente navodno uključene ili povezane s obrnutim inženjeringom ili vanzemaljskom tehnologijom”, navodi ured.

Američka vojska provela je decenije odvraćajući, razotkrivajući i diskreditirajući opažanja NLO-a i “letećih tanjira” još od 1940-ih.

Pentagon je prije dvije godine objavio da su njegove istrage dovele do stotina novih izvještaja, ali ništa ne ukazuje na inteligentan vanzemaljski život.

Izvor: Agencije