NASA: Nema dokaza da su vanzemaljci povezani sa NLO pojavama

NASA je pokrenula studiju da bi ispitala ono što naziva NAP, to jest neobjašnjive anomalične pojave na nebu, u svemiru ili pod morem.

'Želio bih da ovo naglasim ponosno i glasno: Apsolutno ne postoje uvjerljivi dokazi da vanzemaljski život ima veze s neidentifkovanim objektima', rekao je Dan Evans iz NASA-e nakon sastanka (Reuters)

Američka agencija za svemir, NASA, održala je prvi javni skup na temu neidentifikovanih letećih objekata (NLO), godinu dana nakon što je pokrenula studiju o neobjašnjivim susretima sa njima, i iznijela tvrdnju da ništa ne skriva i da “apsolutno ne postoje uvjerljivi dokazi da vanzemaljski život ima veze” sa NLO-ima, piše Beta, pozivajući se na AP.

Američka svemirska agencija prenosila je četvorosatno saslušanje na kojem je učestvovao nezavisni panel stručnjaka koji su obećali da će biti otvoreni.

Tim uključuje 16 naučnika i drugih stručnjaka koje je odabrala NASA, uključujući penzionisanog astronauta Scotta Kellyja, prvog Amerikanca koji je proveo skoro godinu dana u svemiru.

“Želio bih da ovo naglasim ponosno i glasno: Apsolutno ne postoje uvjerljivi dokazi da vanzemaljski život ima veze s neidentifkovanim objektima”, rekao je Dan Evans iz NASA-e nakon sastanka.

‘Senzori imaju iste probleme kao i ljudske oči’

Ipak, kako ukazuje AP, stotine pitanja koja je postavila javnost bile su obojene skepsom i skrenula su u – teorije zavjere.

NASA je pokrenula studiju da bi ispitala ono što naziva NAP (UAPS), to jest neobjašnjive anomalične pojave na nebu, u svemiru ili pod morem.

Optičke iluzije mogu da objasne nešto od toga, rekao je astronaut Kelly, bivši vojni pilot, i prisjetio se leta vojnog lovca tipa Tomcat u oblasti Virginija Beacha od prije nekoliko godina tokom kojeg je radarista na zadnjem sjedištu aviona stekao utisak da su proletjeli pored NLO-a.

“Ispostavilo se da je to bio balon u obliku Barta Simpsona”, rekao je Kelly i dodao: “Prema mom iskustvu, senzori imaju iste probleme kao i ljudske oči.”

‘Trolovanje’ učesnika skupa

Evans iz NASA-a je ukazao da je živi online prenos sastanka doveo do značajnog “trolovanja”, uz “online zlostavljanje” nekoliko članova odbora-učesnika skupa, i da uznemiravanje odvlači pažnju od naučnog procesa i pojačava stigmu koja okružuje temu.

“Samo rigorozan pristup utemeljen na dokazima omogućuje odvajanje činjenica od fikcije”, rekao je Evans.

U istraživanje nisu uključeni nikakvi tajni vojni podaci, poput bilo čega oko sumnjivih špijunskih balona iz Kine koji su ove godine primjećeni kako lete iznad SAD-a.

Sastanak je održan u sjedištu NASA-e u Washingtonu, a javnost je učestvovala online.

Završni izvještaj panela stručnjaka se očekuje do kraja jula.

Izvor: Agencije