Američka Uprava za lijekove odobrila prvi lijek za masnu jetru

Oboljenje samo u SAD-u pogađa oko 1,5 miliona ljudi, ali do sada nije bilo odobrenog lijeka.

Lijek će bit dostupan pod robnom markom Rezdiffra od aprila, najavili su iz kompanije Madrigal (Ilustracija/REUTERS/Nadja Wohlleben)

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek Madrigal Pharmaceuticalsa za liječenje bolesti masne jetre, poznate kao nealkoholni steatohepatitis (NASH), što je prvi tretman koji je dobio odobrenje za tretiranje tog stanja, a to američkoj kompaniji otvara priliku vrijednu više milijardi dolara.

Dionice Madrigal Pharmaceuticalsa poskupjele su u četvrtak 24 posto na 301,99 dolara u produženom trgovanju na Wall Streetu, piše Reuters a prenosi Hina.

NASH, koji je nedavno preimenovan u steatohepatitis povezan s metaboličkom disfunkcijom (MASH), pogađa oko 1,5 miliona ljudi samo u SAD-u, prema procjenama te kompanije, ali do sada nije bilo odobrenog lijeka za njega.

Madrigalov oralni lijek bit će dostupan pod robnom markom Rezdiffra od aprila, najavio je izvršni direktor Bill Sibold.

Veliki značaj za pacijente

Madrigalov lijek odobren je za pacijente koji imaju NASH s fibrozom ili ožiljcima koji su napredovali do stepena 2 ili 3 po težini, objavila je kompanija u četvrtak.

Uzrok NASH-a nije u potpunosti razjašnjen. Obično se povezuje s pretilošću, hipotireozom, dijabetesom, visokim nivoom masnoća u krvi i sličnim zdravstvenim problemima. Uzrokuje prekomjerno nakupljanje masti u jetri i uzrokuje upalu i fibrozu, ili ožiljke, na organu.

Odobrenje FDA označava ključni preokret za pacijente, nakon niza neuspjeha u posljednjem desetljeću, rekla je Lorraine Stiehl, izvršna direktorica organizacije za zastupanje pacijenata American Liver Foundation, dodavši kako će to odobrenje “otvoriti vrata za više terapeutskih lijekova, koji su očajnički potrebni.”

Akero Therapeutics, 89bio, Viking Therapeutics i Sagimet Biosciences provode ispitivanja svojih lijekova za tu bolest, koja je u srednjoj i kasnoj fazi.

Izvor: Agencije