Real Madrid najviše vrijedi u svijetu nogometa

Real Madrid je u vlasništvu članova i kada bi neko od njih htio kupiti klub morao bi uplatiti 6,6 milijardi eura, što je ukupna vrijednost kluba.

Real Madrid lani je ostvario prihod od 873 miliona dolara, što je najviše među nogometnim klubovima (Andrea Comas / Reuters)

Španski prvak Real Madrid najvredniji je nogometni klub na svijetu, procijenjen na 6,6 milijardi dolara, objavio je američki financijski časopis Forbes.

Klub iz Madrida tako se treću godinu zaredom našao na vrhu popisa, prenosi Hina.

Real Madrid, koji će za nekoliko dana u Londonu igrati finale Lige prvaka s Borussijom Dortmund, lani je ostvario prihod od 873 miliona dolara, što je najviše među nogometnim klubovima. Od toga su mu 205 miliona dolara uplatili sponzori čija imena na dresu nose igrači.

Real Madrid je u vlasništvu članova, pa kada bi teoretski neko od njih htio kupiti klub morao bi uplatiti navedenih 6,6 milijardi eura, što je ukupna vrijednost kluba.

Manchester United drugi po vrijednosti

Engleski prvoligaš Manchester United, procijenjen na 6,5 milijardi dolara, nalazi se na drugom mjestu.

Slijede Barcelona, Liverpool, Manchester City, Bayern Muenchen, PSG, Tottenham, Chelsea i Arsenal.

Riječ je o bogatim europskim klubovima s velikom bazom simpatizera u svijetu koji se odigravanjem ljetnih pripremnih turnira šire na tržišta Azije, Amerike i Australije gdje ostvaruju dodatne prihode od televizijskih prava i suvenira. Istovremeno u svoje redove privlače mlade talentirane nogometaše.

Izvor: Agencije