Nigerijski šahist oborio rekord u šahovskom maratonu

Tunde Onakoya je maratonsku sesiju počeo na Times Squareu u srijedu, a do subote ujutro je za šahovskom tablom proveo ukupno 58 sati, oborivši prethodni svjetski rekord šahovskog maratona.

Tunde Onakoya igra rekordnu partiju šaha na Times Squareu u New Yorku [Yuki Iwamura / AP]

Pod blještavim svjetlima njujorškog Times Squarea, nigerijski šahist Tunde Onakoya oborio je rekord u najdužem šahovskom maratonu, nakon što je bez prekida igrao šahovski meč 58 sati, prenosi Hina.

Onakoya je maratonsku sesiju počeo na Times Squareu u srijedu. Do subote ujutro je za šahovskom tablom proveo ukupno 58 sati, oborivši prethodni svjetski rekord šahovskog maratona, upisan u Guinnessovu knjigu rekorda koji je iznosio 56 sati, devet minuta i 37 sekundi. Godine 2018. postavio ga je norveški dvojac, Hallvard Haug Flatebø i Sjur Ferkingstad.

Onakoya je igrao protiv Shawna Martineza, američkog državnog prvaka u šahu, u skladu sa smjernicama Guinnessove knjige rekorda koje nalažu da svaki pokušaj obaranja rekorda mora realizirati dvoje igrača koji moraju neprekidano igrati.

“Ne mogu opisati trenutne emocije. Ne uspijevam pronaći prave riječi za njih, ali znam da smo napravili nešto uistinu izuzetno”, kazao je novinarima. “U jednom trenutku […] bio sam spreman odustati, ali iz cijelog svijeta doputovali su moji sugrađani, Nigerijci i bili su uz mene čitavo vrijeme. Zajedno smo pjevali, a oni su plesali i zbog njih nisam mogao tek tako odustati.”

Šahist se nada da će uspjeti prikupiti milion dolara u dobrotvorne svrhe. Svota je namijenjena podršci šahovskom obrazovanju miliona djece.

Među stotinama navijača iz nigerijske zajednice u New Yorku, koje su bodrile šahovskog majstora bila je i nigerijska zvijezda afrobeatsa, David.

Podrška sunarodnjaka

Nigerijska dijaspora organizirala je podršku, puštala muziku i pripremala tradicionalna nigerijska jela. I kod kuće, u Nigeriji, ljudi su pratili i podržavali Onakoyu, gledajući njegovo osvajanje rekorda na Twitchu, servisu za video streaming.

U domovini Onakoya redovno organizira šahovska takmičenja za mlade ljude koji žive na ulici. U toj zapadnoafričkoj zemlji više od 10 miliona djece ne pohađa školu, što je jedna od najviših stopa u svijetu.

Među onima koji su ga javno podržali je i nekadašnji nigerijski potpredsjednik Yemi Osinbajo, koji je na platformi X napisao: “Zapamtite da su i oni iz malih mjesta u stanju postići velike stvari.”

Mnogi od njih su na streamu ostavili poruke podrške, hvaleći Onakoyu i nazivajući ga osobom koja nadahnjuje.

Šah ga spasio od siromaštva

Onakoya (29) smatra da ga je šah spasio od velikog siromaštva u kojem je odrastao, živeći u zloglasnim plutajućim sirotinjskim slamovima Lagosa.

Njegova neprofitna organizacija koja djeluje pod nazivom “Chess in Slums Africa” podučava djecu iz siromašnih zajednica ovoj igri i pomaže im u obrazovanju.

Onakoya je istodobno i član odbora američke neprofitne organizacije “The Gift of Chess”, koja je angažirana na promjeni života kroz igranje šaha te do 2030. želi distribuirati milion šahovskih garnitura siromašnijim zajednicama u svijetu.

Izvor: Agencije