Iako igra jednu od boljih sezona, Aston Villa u velikim financijskim problemima

Propisi o profitu i održivosti dopuštaju timovima da izgube maksimalno 105 miliona funti tokom trogodišnjeg perioda; Aston Villa je na kraju prošle godine imala gubitak 119,6 miliona funti.

Aston Villa trenutno zauzima poziciju za igranje u Ligi prvaka sljedeće sezone, jer su na četvrtom mjestu u Premier ligi (Tim Keeton / EPA)

Engleski klub Aston Villa ima gubitak od 119,6 miliona funti (140 miliona eura) u svojim računima na kraju godine, uprkos sezoni u kojoj su se vratili u evropski nogomet nakon više od desetljeća, ali i činjenici da su vrlo uspješni i u domaćem prvenstvu.

Gubici potiču zabrinutost oko Villinih budućih strategija transfera usred potrebe da se izbjegne sukob sa pooštrenim financijskim pravilima lige, prenosi Hina. Propisi o profitu i održivosti (PSR) dopuštaju timovima da izgube maksimalno 105 miliona funti (122,7 miliona eura) tokom trogodišnjeg perioda, iako se ulaganja u infrastrukturu, akademiju, dobrotvorne fondacije i ženski nogomet mogu oduzeti tako da timovi djeluju u skladu s pravilima PSR-a.

„Ove su brojke u skladu sa strateškim poslovnim planom, a mi nastavljamo poslovati u skladu s pravilima Premier lige o profitu i održivosti“, objavio je klub. „Vlasnici Aston Ville ostaju predani dugoročnom i održivom razvoju kluba i veselimo se kontinuiranom napretku u ispunjavanju našeg strateškog plana“.

Everton već kažnjen, City suočen s brojnim optužbama

Aston Villa trenutno zauzima poziciju za igranje u Ligi prvaka sljedeće sezone, jer su na četvrtom mjestu u Premier ligi. Klub iz Birminghama u četvrtak igra protiv Ajaxa u utakmici osmine finala Evropske konferencijske lige, a zatim će u nedjelju ugostiti Tottenham Hotspur u Premier ligi.

Villa je izvijestila i o povećanju prihoda od 217,7 miliona funti (254,4 miliona eura), u odnosu na 178,4 miliona funti (208,5 miliona eura) prethodne godine. Izračun PSR također omogućuje timovima da odbiju sve gubitke zbog troškova COVID-a 19 tokom dvije sezone pod utjecajem pandemije.

Evertonu je u novembru oduzeto 10 bodova zbog kršenja pravila Premier lige o profitu i održivosti, a ta kazna je, nakon žalbe, smanjena na šest bodova prošle sedmice. Manchester City se suočava s optužbama za više od 100 navodnih kršenja financijskih pravila.

Izvor: Agencije