Predsjednik UEFA-e Čeferin neće se kandidirati za četvrti mandat

Nakon nekog vremena svakoj organizaciji je potrebna svježa krv, rekao je 56-godišnji slovenski advokat.

Čeferin je prvi put na čelo UEFA-e izabran 2016. godine nakon što je Francuz Michel Platini smijenjen sa funkcije (Reuters)

Aleksander Čeferin izjavio je u četvrtak da se neće kandidirati za četvrti mandat na mjestu predsjednika UEFA-e 2027. godine uprkos odobrenju kontroverznih reformi koje bi mu omogućile da produži svoj mandat.

“Prije otprilike šest mjeseci odlučio sam da se ne planiram kandidirati 2027. godine”, rekao je 56-godišnji slovenski advokat na konferenciji za novinare nakon Kongresa UEFA-e u Parizu, prenosi Fena.

Dodao je da je razlog taj što je nakon nekog vremena svakoj organizaciji potrebna svježa krv, “ali i zato što sam već sedam godina daleko od svoje porodice”.

Čeferinova iznenađujuća najava uslijedila je ubrzo nakon što su zemlje članice UEFA-e velikom većinom glasale za niz izmjena statuta, uključujući mjeru koja bi Čeferinu omogućila da potencijalno ostane na funkciji do 2031. godine.

“Namjerno nisam želio da otkrivam svoja razmišljanja ranije, jer sam prvo želio da vidim pravo lice nekih ljudi i vidio sam ga”, rekao je Čeferin, prvi put izabran 2016. godine nakon što je Francuz Michel Platini smijenjen sa funkcije.

Čeferin je krajem prošle godine počeo lobirati za promjene UEFA-inog statuta koje bi mu omogućile i četvrti mandat na čelu krovne evropske nogometne federacije.

Slovencu bi aktuelni mandat predsjednika UEFA-e trebao isteći 2027. godine i prema statutu se više nije mogao kandidirati, odnosno ne može biti na toj poziciji više od 12 godina.

Promjena statuta

Promjenom statuta koja se odnosi na predsjedavanje upravljačkim tijelom evropskog nogometa ne briše se ograničenje od tri mandata, ali je propisano da se ne uzimaju u obzir mandati započeti ili istekli prije 1. jula 2017. godine.

Čeferin je prošlog aprila ponovo izabran za treći mandat kao jedini kandidat za tu poziciju, samo sedmicu dana nakon što je Gianni Infantino ponovo izabran za predsjednika FIFA-e.

Međutim, njegov prijedlog da bi se mogao kandidirati za četvrti mandat, koji se pojavio na sastanku izvršne vlasti UEFA-e u decembru 2023. godine, natjerao je UEFA-inog izvršnog direktora za nogomet Zvonimira Bobana da podnese ostavku prošlog mjeseca.

Bivši veznjak hrvatske reprezentacije, koji je bio dio uspješne ekipe Milana 1990-ih, nazvao je to “katastrofalnom idejom”.

Prijedlog je glatko dobio dvotrećinsku većinu potrebnu tokom glasanja u četvrtak, pri čemu je Engleska bila jedini glas protiv među 55 zemalja članica.

Čeferin je uzvratio na tvrdnje da se njegova organizacija, koja je morala da se izbori sa prijetnjom projekta odcjepljenja Superlige, raspada pod njegovim vodstvom.

“UEFA je podijeljena, čitao sam, UEFA je nepopravljiva. Nadam se da su, vjerovatno sam naivan, oni koji to tvrde malo posramljeni nakon ovog glasanja”, rekao je on.

Među nizom drugih izmjena statuta za koje se glasalo kao blok mjera, kojima se protivila jedino Engleska, bio je prijedlog koji garantira veću zastupljenost žena u izvršnom komitetu UEFA-e.

Izvor: Agencije