Nogometni/Fudbalski savez BiH podržao UEFA-u u borbi protiv ‘superlige’

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dao je punu podršku radu krovnoj kući evropskog nogometa i predsjedniku Aleksanderu Čeferinu protiv ‘superlige’.

Evropsku 'superligu' zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je osnovati 12 klubova (Reuters)

Nogometni/Fudbalski savez (NS/FS) Bosne i Hercegovine dao je punu podršku radu krovnoj kući evropskog nogometa (UEFA) i predsjedniku Aleksanderu Čeferinu protiv “superlige”.

“Ljudi koji vode evropski nogomet nastoje stvoriti adekvatne uslove svim svojim članicama, a time i klubovima koji se takmiče u okviru nacionalnih prvenstava, kako bi obezbijedila jednake uslove za kontinuiran i stručan rad. Svaki drugi oblik organiziranja bi doveo do različitog sistema vrednovanja kvaliteta.”

“To nije moto UEFA-e, jer ona brine za svoje članice. Zato i NS/FS BiH podržava princip jednakih vrijednosti za sve učesnike u nogometnoj igri širom kontinenta. Rukovodstvo NS/FS BiH će nastaviti kontinuiranu podršku radu UEFA-e na projektima koji vode daljem prosperitetu evropskog nogometa“, naveli su iz FS BIH.

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopćio je u petak kako izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcioniranja takmičenja pod okriljem UEFA-e.

Plan ‘superlige’ propao za 48 sati

Hrvatski nogometni savez (HNS) primio je na znanje presudu koju je donio Evropski sud pravde u slučaju “superlige” te je u petak objavio saopćenje u kojem ističe kako stoji uz UEFA-u i njenu nogometnu piramidu.

Evropski sud pravde saopćio je u četvrtak da su UEFA i FIFA zloupotrijebile dominantan položaj blokirajući prijetnjom sankcijama osnivanje alternativnog turnira – “superlige”.

Ova presuda znači da će u budućnosti biti dozvoljeno osnivanje “superlige”.

UEFA i FIFA su se protivili osnivanju “superlige” i zaprijetili da će kazniti sve klubove koji budu učestvovali u tom projektu izbacivanjem iz vlastitih takmičenja, a nogometaše izbacivanjem iz reprezentacija.

Evropsku “superligu” zatvorenog tipa u aprilu 2021. godine pokušalo je formirati 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati.

Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barcelona i Juventus

Izvor: Agencije