Čeferin pozvao na ‘uklanjanje raka huliganstva’

Navijač atinskog AEK-a Michalis Katsouris (29) umro je nakon što je izboden nožem u sukobima navijača AEK-a i zagrebačkog Dinama.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin sastao se s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom nakon smrtonosnih navijačkih nereda u Atini (Reuters)

Nakon što je prošle sedmice u Atini u navijačkim neredima ubijen navijač AEK-a, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pozvao je na “uklanjanje raka huliganstva”.

“Problem nasilja i huliganizma nije samo grčki, on je evropski”, rekao je Čeferin na konferenciji za novinare nakon sastanka s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

“Pozivam sve na evropskom nivou da iskorijene ovaj rak”, dodao je.

Navijač AEK-a Michalis Katsouris (29) umro je nakon što je izboden nožem u ruku u sukobima navijača AEK-a i zagrebačkog Dinama uoči prve utakmice trećeg pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka u blizini stadiona grčkog kluba. Utakmica je nakon tog odgođena za 19. august.

Analiza mobitela hrvatskih navijača

“Učinit ćemo sve što možemo da osiguramo da se takva tragedija više ne ponovi”, rekao je predsjednik UEFA-e.

“Krivci će biti pronađeni i kažnjeni za ovo ubistvo”, rekao je grčki premijer, koji je također zatražio da se uspostavi “evropski mehanizam za suprotstavljanje nasilju na stadionima i njihovo učinkovito kažnjavanje”.

Grčko pravosuđe u nedjelju je optužilo i odredilo pritvor protiv 105 osoba optuženih za sudjelovanje u incidentima, podsjeća AFP. Trenutno se provodi analiza mobitela uhapšenih hrvatskih navijača, javljaju grčki mediji. Već nekoliko dana su na analizi DNA uzorci nakon čega bi trebali biti objavljeni rezultati usporedne analize optuženika i žrtve.

Grčki premijer također je istakao da se sa četvoricom predsjednika glavnih grčkih klubova dogovorio da “policija djeluje na stadionima i može kontrolirati ulaze”.

Izvor: Agencije