Francuska želi Zimske olimpijske igre 2030.

Nica bi ugostila klizače i hokejaše, na skijalištu Meribel-Courchevel bi se održalo alpsko skijanje, Isola 2000 bi organizirala snowboard, a Grand-Bornand nordijske discipline.

Domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030. bit će izabran u julu naredne godine (AP)

Francuska, koja će biti domaćin Olimpijskih igara sljedeće godine, najavila je i kandidaturu za domaćinstvo Zimskih igara 2030. godine.

Predsjednik Francuskog olimpijskog komiteta David Lappartient je objavio kako je Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) predao dokumentaciju o kandidaturi za Zimske olimpijske igre 2030. godine, javlja AFP.

Domaćin tih Igara službeno bi bila Nica, a takmičenja bi se održala u pokrajinama Provansa-Alpe-Azurna obala, Auvergne, te Rhona-Alpe.

Predstavljajući kandidaturu Lappartient je najavio kako će se 95 posto takmičenja održati na postojećim lokacijama, a budžet igara neće premašiti 1,5 milijardu eura. Plan je korištenje postojeće infrastrukture, smanjenje organizacijskih troškova i financiranje uglavnom iz privatnih prihoda.

Francuska do sada tri puta domaćin Zimskih igara

Nica bi ugostila olimpijsko selo, medijski centar i klizačke događaje. Skijalište Meribel-Courchevel, gdje je održano posljednje svjetsko prvenstvo, ugostilo bi alpsko skijanje, Isola 2000 bila bi domaćin takmičenja u snowboardu, a Grand-Bornand je posvećen nordijskim disciplinama.

„Organizirali smo Igre oko četiri klastera kako ne bismo bili raspršeni po Alpama. Što više širimo broj stanica, to više povećavamo troškove igara. Kako želimo imati Igre koje su ekološki i financijski odgovorne, ideja je zauzeti cijeli teritorij, ali bez raspršivanja“, kazao je Lappartient. „Cilj Igara je izgraditi samo ono što je neophodno i da iza toga stoji prava ostavština“.

Do sada su kandidaturu za Igre 2030. godine najavili i SAD, Švicarska, te Švedska. Domaćin Igara bit će poznat u julu naredne godine.

Francuska je do sada tri puta birana za domaćina Ljetnih igara – i sva tri puta je kao domaćin određen Pariz (1900, 1924, 2024), a tri puta je bila i domaćin Zimskih igara – 1924. godine u Chamonixu, u 1968. u Grenobleu i 1992. u Albertvilleu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada