Rat u Gazi i sukob u Sudanu teško opterećuju arapske ekonomije

Najnovija otkrića, do kojih je došla ESCWA, pokazuju da rat u Gazi i sukob u Sudanu nanose velike gubitke arapskim ekonomijama, ometaju rast i pospješuju siromaštvo.

Rat u Gazi utjecao je i na ekonomiju drugih arapskih zemalja. (REUTERS/Bassam Masoud)

Ekonomska i socijalna komisija Ujedinjenih naroda za zapadnu Aziju (ESCWA) objavila je svoj godišnji izvještaj pod naslovom “Anketa ekonomskog i socijalnog razvoja u arapskoj regiji”, koji odslikava sumornu stvarnost ekonomskih izgleda regije usljed tekućih sukoba.

ESCWA kaže da se ekonomski krajolik u arapskom regionu suočava s velikim poteškoćama zbog tekućih sukoba, jer su rat u Gazi, rat u Ukrajini i sukob u Sudanu povećali stanje neizvjesnosti na globalnom nivou.

Najnovija otkrića, do kojih je došla ESCWA, pokazuju da rat u Gazi i sukob u Sudanu nanose velike gubitke arapskim ekonomijama, ometaju rast i pospješuju siromaštvo.

Prema tom odboru, prvobitno se očekivalo da će BDP regiona porasti za 3,6 posto u 2024. i 4,2 posto u 2025, ali je sada revidirao svoja očekivanja na osnovu razvoja, pa će BDP regiona ostvariti skroman rast od samo 3,3 posto za 2024.

Prema izvještaju, stope siromaštva u arapskim zemljama s niskim prihodima i onima pogođenim sukobima skočile su sa 56 posto i 45 posto u 2019. na oko 63 posto i 50 posto u 2023. Rat u Gazi prijeti da gurne stanovništvo Pojasa, odnosno oko 2,3 miliona Palestinaca, u potpuno siromaštvo. Ono će pogoditi cijelu Palestinu, ali i Liban.

Sumorna situacija

Supervizor tima za pripremu izvještaja Ahmad Mumi potvrdio je da je situacija u arapskim zemljama pogođenim sukobima još nejasna, te da je zasjenjena posljedicama rata na Gazu, bezbjedonosnim prilikama i političkim podjelama. Upozorio je da ovaj rat, u kojem okupacijska vojska ispoljava veoma visok nivo nasilja nad palestinskim civilima, gura Pojas u teške ekonomske i socijalne prilike koje su se proširile na cijelu Državu Palestinu, jer je veoma visok broj poginulih i povrijeđenih, a očekuje se da će ogromno razaranje vratiti zemlju unazad deset do petnaest godina.

Izgledi za najmanje razvijene arapske zemlje su i dalje sumorni, a dodatno su pogoršani nastavkom rata u Gazi, kao i nastavkom eskalacije sukoba u Sudanu. ESCWA ukazuje na potencijalni pad prosječnog bruto domaćeg proizvoda za 3,8 posto tokom perioda 2023-2025. u najmanje razvijenim arapskim zemljama, uz očekivanja da će se fiskalni deficit neznatno poboljšati kako se društveni i ekonomski izazovi nastave.

Inflacija je, također, predmet zabrinutosti, jer je dostigla 12,3 posto u 2023. prvenstveno zbog poremećaja u Inicijativi za žitarice Crnog mora, što je utjecalo na cijene osnovnih životnih namirnica koje uvoze arapske zemlje. Iako se očekuje da će pasti na gotovo 7,5 posto i 6 posto u 2024. i 2025. godini, obuzdavanje njenih negativnih efekata ostaje hitan prioritet, posebno kroz mudru monetarnu i finansijsku politiku.

Nezaposlenost, posebno među mlađima, ostaje veliki izazov, s ukupnom stopom nezaposlenosti među tom starosnom populacijom koja dostiže 26,4 posto, što dodatno naglašava hitnu potrebu za rješavanjem ekonomskih dispariteta.

ESCWA naglašava potrebu za koordiniranim strategijama za rješavanje pitanja internog raseljavanja i poziva na dodatnu regionalnu saradnju u rješavanju tog problema. Smatra da te strategije trebaju uključiti humanitarne potrebe, ekonomsku otpornost i socijalnu integraciju.

Izvor: Al Jazeera