Gaza u centru pažnje tokom dodjele Oscara

Ispred Dolby Theatrea u Los Angelesu, u Kaliforniji, saobraćaj je bio u zastoju jer su demonstranti pozivali na primirje u Gazi.

Robert Downey Jr, Da'Vine Joy Randolph, Emma Stone i Cillian Murphy slave svoje glumačke pobjede na 96. dodjeli Oscara (John Shearer/WireImage preko Getty Imagesa)

Bila je burna noć na 96. dodjeli Oscara, s biografskim filmom Oppenheimer koji je osvojio najviše nagrada, ali i demonstrantima koji su iskoristili svjetla reflektora kako bi skrenuli pažnju na smrtonosne sukobe u Gazi i Ukrajini.

Ispred Dolby Theatrea u Los Angelesu, u Kaliforniji, saobraćaj je bio u zastoju jer su demonstranti pozivali na primirje u Gazi, palestinskoj enklavi koja je izložena petomjesečnoj izraelskoj vojnoj ofanzivi.

S 13 nominacija, biografski film Oppenheimer bio je favorit uoči ceremonije. I opravdao je rana predviđanja, sa sedam osvojenih Oscara u glavnim kategorijama.

Emma Thomas i Christopher Nolan primaju nagradu za najbolji film za Oppenheimera (Chris Pizzello/AP Photo)

Gaza u centru pažnje Oscara

Međutim, na sceni i izvan nje, razgovorom su dominirali svjetski događaji. Glumci i umjetnici iskoristili su svoje nagrade kako bi pozvali na mir.

Grupe poput losanđeleskog ogranka Jevrejskog glasa za mir (Jewish Voice for Peace) držale su ispred Dolby Theatrea plakate i skandirale zahtijevajući prekid vatre u Gazi, blokirajući nekoliko saobraćajnih traka.

Među demonstrantima je bila i SAG-AFTRA, grupa aktivista za prekid vatre.

Demonstranti su rekli da žele osigurati da izraelski napad na grad Rafah na jugu Gaze ne bude ignoriran, čak ni usred sjaja i glamura jedne filmske večeri kakva je ceremonija Oscar.

Više od 30.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra prošle godine.

Na crvenom tepihu Oscara slavne osobe poput pjevačice Billie Eilish i zvijezde filma Uboga stvorenja Ramy Youssefa nosile su poruke “Artists4Ceasefire” kako bi podigle svijest o humanitarnoj krizi.

“Mislim da je to univerzalna poruka: Prestanimo ubijati djecu”, rekao je Youssef za časopis Variety. “Nemojmo biti dio rata.”

Redatelj jezive drame o Holokaustu Zona interesa (The Zone of Interest) također je podigao svoj glas, dok je primao Oscara za najbolji međunarodni film.

Mstislav Černov prima nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film za “20 dana u Mariupolju” (Chris Pizzello/AP)

Dokumentarac ponovno poziva na mir u Ukrajini

Rat u Gazi nije bio jedini međunarodni sukob koji je privukao pažnju Oscara. S pobjedom u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca, film „20 dana u Mariupolju“ ponovno je skrenuo pažnju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Prošlo je više od dvije godine otkako je Rusija pokrenula vojni napad u februaru 2022. Dokumentarcem redatelj Mstislav Černov uhvatio je prve dane tog rata, dok se jugoistočni grad Mariupolj suočavao s ruskim bombama.

Černovljeva pobjeda u kategoriji bila je historijska. S oscarovske scene objasnio je da kući donosi prvog ukrajinskog Oscara, ali da bi sve to zamijenio za mir u svojoj domovini.

“Vjerovatno sam prvi režiser na ovoj sceni koji će reći: Volio bih da nikad nisam snimio ovaj film. Volio bih da sam u mogućnosti to mijenjati s tim da Rusija nikada nije napala Ukrajinu, da nikada nije okupirala naše gradove,” rekao je s dubokim emocijama dok se obraćao publici.

“Ali ne mogu promijeniti historiju. Ne mogu promijeniti prošlost”, nastavio je, apelirajući na filmaše u publici da nastave bacati svjetlo na Ukrajinu.

“Možemo se pobrinuti da … ljudi iz Mariupolja i oni koji su dali svoje živote nikada ne budu zaboravljeni. Jer kino oblikuje sjećanja, a sjećanja oblikuju historiju.”

Trenutno se američki Kongres bori da odobri pomoć Ukrajini, usred republikanskog protivljenja finansiranju Kijeva.

Izvor: Al Jazeera