Pizza, Gaza i glad koju je izazvao Izrael

Gaza vrvi od gladi, oskudice i očaja. Prodavnice su zbrisane. Domovi su zbrisani.

Glasno, brzo i masovno uništavanje Gaze radi se smišljeno, piše autor (Anadolija)

Ne dešava se često da kolumnista mora spomenuti pizzu usred gladi koju je izazvala odmetnička država.

Ali vremena i pristojnost to nalažu s obzirom da je Izrael, priznajući to, od samog početka namjeravao spriječiti da hrana i voda dođu do razorene enklave i djece, žena i muškaraca koji je, za sada, naseljavaju.

Sada, u svjetlu nezamislivih uvjeta koje su Palestinci pretrpjeli i nastavit će trpjeti dok Izrael uništava Gazu nemilosrdnom žestinom, pizza se može činiti kao nevažna, neukusna čak, početna tačka za kolumnu koja će se stalno pozivati na dvije direktne riječi: genocid i glad.

Međutim, nedavno sam naišao na mnoštvo mučnih fotografija, koje, kada se posmatraju zajedno, mnogo govore o bolesnim razmjerima zločina koji se čine u Gazi i šire kao i o različitim okolnostima žrtava i počinilaca tih užasa.

Na prvoj fotografiji su dvojica mladih izraelskih vojnika koji nose mnoštvo naslaganih kutija s pizzama – dar, očito, popularne franšize. Vojnici, obučeni u zeleno, se smiješe. Izgledaju veselo. Marketinška poruka na kutijama glasi: „Iz ljubavi prema pizzi“.

Prateća fotografija postavljena na Instagramu prikazuje proćelavog, punačkog izraelskog vojnika sa snažnim oružjem prebačenim preko ramena. Desna ruka mu počiva na hrpi besplatnih slatkih pita koje isporučila ista izraelska podružnica poznatog američkog lanca pizzerija. Na njegovom bradatom licu uokvirenom naočalama, nazire se osmijeh.

Srca kao emotikoni na obje slike trebaju prenijeti, pretpostavljam, zahvalnost za obilje brze hrane koju su dobili.

Izraelski vojnici izgledaju sretno

Izraelski vojnici izgledaju sretno. Dobro će se najesti. Ako vojnike muči ili uznemirava svo ovo ubilačko ludilo koje okružuje regiju, to se na trenutku uhvaćenom kamerom mobitela, barem, ne vidi.

Zadovoljni su. Nadnaravna atmosfera normalnosti vlada usred sveprožimajuće nehumanosti. Večera je, srećom, poslužena.

Druge fotografije, naravno, prenose umnogome drugačiju i okrutnu priču.

Grupa palestinskih dječaka i djevojčica pritisnuta je uz željeznu kapiju u nekom dijelu razorene Gaze. Nose džempere i kapuljače da bi se zaštitili od hladnoće.

Dječaci i djevojčice su dobili zadatak ili su se sami ponudili da pronađu hranu i vodu za svoje porodice. Nose posude i sito.

Jedna djevojčica se ističe. Njena ispružena ruka savija se između debelih, crnih šipki poput pereca. Drži zdjelu srebrene boje. Čini se da djevojčica doziva nekoga u daljini da privuče pažnju na svoju praznu zdjelu.

Zatim, u očajničkom nizu, slijedi red djece u blizini, isto tako prisiljene moliti za pomoć.

Milioni Palestinaca neće moliti. Umjesto tog, ovih dana, uzimaju ono što mogu da prežive.

Prije dvije sedmice u razrovanim, apokaliptičnim ostacima naselja na zapadu grada Gaze, deseci palestinskih muškaraca i dječaka sjatili su se oko napuštenog kamiona kao pčele oko košnice dok su tražili brašno i konzerve.

Gaza vrvi od gladi, oskudice i očaja

Gaza vrvi od gladi, oskudice i očaja. Prodavnice su zbrisane. Domovi su zbrisani. Groblja su zbrisana. Škole su zbrisane. Džamije su zbrisane. Bolnice su zbrisane.

Zbrisana je nada.

Genocid koji se razvija dan za paklenim danom u Gazi poprima dva oblika. Jedan je glasan i brz. Drugi je tih i spor. Oba su smrtonosna i, uprkos predvidljivim poricanjima zapadnih prijestolnica, namjerna.

Veliki broj bombi i dronova kojim je Izrael zasuo Gazu i koji su ubili hiljade Palestinaca i osakatili hiljade drugih, poslat je s namjerom da ubije i osakati – u trenutku.

Glasno, brzo i masovno uništavanje Gaze radi se smišljeno. Smišljeno je da terorizira. Osmišljeno je da iskorijeni. Osmišljeno je da pretvori Gazu – u cjelosti – u prašinu, pustu i nenastanjivu.

Svako ko tvrdi drugačije apologeta je za izraelsku vladu, koja je jasno izrazila svoj cilj da etnički očisti Gazu –  otvoreno i opetovano.

Apologete više vole ugodnost sljepila od neugodnosti istine.

Tihi, spori genocid događa se iza „ratnih“ prizora koji dominiraju ekranima zapadnjačkih informativnih mreža.

Glad se širi „nevjerovatnom brzinom“

Događa se u trošnim šatorima u koje se sklanja legija Palestinaca beskućnika kojima je naređeno da, pješice i u kolima koje vuku magarci, iz jednog dijela opkoljene Gaze pređu u drugi.

Tamo se, prema UN-u, glad širi „nevjerovatnom brzinom“.

Martin Griffiths, podsekretar za humanitarna pitanja i koordinator humanitarne pomoći u UN-u,  nedavno je rekao Christiane Amanpour sa CNN-a da je „znatna većina“ od 400.000 Palestinaca koje su agencije UN-a okarakterisale kao izložene riziku izgladnjivanja „zapravo već pogođena glađu, a ne samo u riziku od iste“.

Glad uzrokuje kombinacija neumoljivih prirodnih faktora i neizbježnih posljedica sukoba.

Glad koja pogađa Gazu nije „prirodna katastrofa“ nego direktni, orkestrirani rezultat monstruoznog djelovanja i nedjelovanja Izraela.

Većinu žrtava izraelskog glasnog, brzog genocida čine djeca. Njegov spori, tihi genocid će, također, odnijeti još mnogo nevinih života. Strašno je da je 350.000 djece u Gazi mlađe od pet godina posebno ranjivo.

„Djeca koja su u visokom riziku od smrti zbog pothranjenosti i bolesti očajnički trebaju medicinsko liječenje, čistu vodu i sanitarne uvjete, ali situacija na terenu nam ne dozvoljava da sigurno dođemo do djece i porodica u potrebi“, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Ova namjerno izazvana glad je, po svakom pravnom ili moralnom mjerilu, očiti ratni zločin.

„Izraelska vlada koristi izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja u okupiranom Pojasu Gaze, što je ratni zločin“, upozorio je Human Rights Watch u izvještaju objavljenom sredinom decembra. „Izraelske snage ciljano blokiraju isporuku vode, hrane i goriva, dok namjerno ometaju humanitarnu pomoć, očigledno uništavajući poljoprivredna područja i lišavajući civilno stanovništvo objekata neophodnih za njihov opstanak.“

Ova glad koja se širi poput metastaza, zajedno sa izbijanjem bolesti, vjerovatno će ubiti više Palestinaca nego bombe i dronovi kojima ih Izrael neprestano zasipa.

Ovo će biti sramotni epitaf međunarodne zajednice: Umjesto da zaustavi glad, pomogla je Izraelu dok je njen „strateški saveznik“ pokušao izgladnjivanjem natjerati Palestince na kapitulaciju i pokornost.

Sram ih bilo. Sram bilo sve njih.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera