Posthumno objavljena knjiga Ivana Ivanjija

Ivan Ivanji donosi jedinstvenu perspektivu Jugoslavije te podsjećanje na ključne figure tog doba, objavila je izdavačka kuća Laguna.

Ivan Ivanji - pisac, novinar, prevodilac i društveni radnik, preživjela žrtva holokausta i Titov lični prevodilac - preminuo je 9. maja, u 96. godini (Sebastian Kahnert / EPA-EFE)

Beogradska izdavačka kuća Laguna objavila je knjigu Bilo jednom u Jugoslaviji, testamentarno djelo nedavno preminulog Ivana Ivanjija, ocijenivši ga „dragocenim svedočanstvom o prošlim vremenima, izvan uobičajenih obrazaca“.

„Svoje prisustvo na raznim istorijskim poprištima Ivanji koristi kako bi osvetlio događaje i ličnosti na način na koji je retko ko mogao“, navela je Laguna.

„Ivanji donosi jedinstvenu perspektivu Jugoslavije te [podsećanje] na ključne figure tog doba poput Ota Bihaljija Merina, Branka Ćopića, Ive Andrića i Ivana Stambolića“, istaknuto je.

Detalji o intimnim razgovorima s Titom

Kako je navedeno, kroz priče Ivanjija „saznajemo detalje o intimnim razgovorima s Titom, koji nisu bili političke prirode, već su otkrivali njegovu ličnu stranu, poput brige za psa“, prenosi Tanjug.

„Takođe, dobijamo uvid u privatne anegdote o Krleži i drugim znamenitim ličnostima. Ivanji ne samo da prenosi istorijske činjenice već stvara živopisnu sliku o zemlji koja je nekada postojala“, objavila je Laguna.

Ivan Ivanji – pisac, novinar, prevodilac i društveni radnik, preživjela žrtva holokausta i Titov lični prevodilac – preminuo je 9. maja, u 96. godini.

Izvor: Al Jazeera i agencije