Najiščekivaniji filmovi u 2024: Ponovo dominiraju nastavci

Od drugog dijela adaptacije SF romana ‘Dune’ preko ‘Deadpoola’ do ‘Gladiatora’ filmsku publiku većinom očekuju nastavci hitova iz ‘holivudske tvornice snova’.

Uz silne štrajkove Marvel je od tri premijere u 2024. pao na samo jedan film – 'Deadpool 3' (Reuters)

Kako tradicija nalaže, krajem godine prave se liste filmova koji su obilježili godinu na izmaku, dok se početkom nove godine prave liste filmova koji bi trebali obilježiti godinu koja je stigla.

Pošto je holivudska tvornica snova ta koja diktira pravila u filmskom svijetu, tj. donosi najviše naslova godišnje u kinima, treba znati da je sami Hollywood prošle godine ostao paralisan i to zbog štrajkova dva vodeća sindikata, scenarista i glumaca, WGA (Writers Guild of America) i SAG (Screen Actors Guild). Zastoj na setovima filmova i serija trajao je od maja do novembra kada je postignut dogovor između studija i sindikata. To je prouzrokovalo situaciju sličnu onoj iz pandemijskih godina kada su studiji morali raditi preslaganje izlazaka filmova u kinima, te se tako mnoštvo naslova koji su trebali igrati u 2024. prebacilo u 2025. Bilo kako bilo, ono što se zna i prosto bode oči stavka je da su većina (izdvojenih) filmova u 2024. nastavci.

Dune: Part Two
(režija: Denis Villeneuve; uloge: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård – premijera: 1. mart)

Iako najavljivan za kraj prošle godine, Dune: Part Two ipak je prebačen u 2024. Riječ je o drugom dijelu adaptacije SF romana Dune iz pera Franka Herberta, koji se nalazi među monumentalnim djelima naučne fantastike u 20. stoljeću. Obimnost Herbertovog romana iziskivala je adaptaciju iz najmanje dva dijela, a zeleno svijetlo za nastavak reditelju Denisu Villeneuveu je dato nakon pozamašnog box office uspjeha prvog filma. Do 2021. postojale su dvije adaptacije (istoimeni film Davida Lyncha i TV mini-serija), a onda je na scenu stupio Kanađanin Villeneuve. Drugi dio priče o porodici Atreides i pješčanom planetu Arrakisu sudeći prema trailerima u odnosu na prvi, ako je to moguće, izgleda još spektakularnije i grandioznije.

Furiosa: A Mad Max Saga
(režija: George Miller; uloge: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke, Nathan Jones, Angus Sampson – premijera: 24. maj)

Narativni prequel Furiosa: A Mad Max Saga, ali funkcionalni nastavak za Mad Max: Fury Road (Mad Max: Divlja cesta, 2015) predstavlja Anyu Taylor-Joy u ulozi drumske ratnice u postapokaliptičnoj pustoši koju je naslijedila od Charlize Theron. Puni službeni naziv filma Furiosa: A Mad Max Saga podsjeća na napušteni serijal zasebnih filmova Lucasfilma sa podnaslovom A Star Wars Story. A Furiosa tako treba neku poveznicu sa maticom franšize kako bi se publika privukla u kino-dvorane. Sedamdesetosmogodišnji George Miller, kreator franšize i reditelj iza svih pet filmova (Mad Max trilogija s Melom Gibsonom, te dva nova naslova) vraća nas na divlju cestu i pripovijeda priču o mladoj Furiosi. Uz Taylor-Joy u filmu glume i Chris Hemsworth, Tom Burke i Nathan Jones. Najvjerovatnije je da nas svjetska premijera očekuje na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu, baš kao što je bio slučaj i sa ostvarenjem Mad Max: Fury Road.

Inside Out 2
(režija: Kelsey Mann; glasovi: Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling – premijera: 14. juni)

Sama premisa originalnog filma Inside Out (Izvrnuto obrnuto, 2015) je briljantna i još k tome genijalno sprovedena u djelo. Reditelj Pete Docter, odgovoran za sada već Pixarove klasike Monsters Inc. (Čudovišta iz ormara, 2001) i Up (Nebesa, 2009), ideju za film je dobio posmatrajući kćerku kako odrasta i njene konstantne promjene u raspoloženju, pitajući se šta se to sve dešava u njenoj glavi. Originalnu priču je napisao zajedno sa Ronnijem Del Carmenom, korediteljem filma, a za glavne likove su uzeli emocije 11-godišnje djevojčice Riley (glas Kaitlyn Dias). A emocije koje vode glavnu riječ u nadasve briljantnoj CGI animiranoj priču su Sreća (glas Amy Poehler), Tuga (glas Phyllis Smith), Strah (glas Billa Hadera), Ljutnja (glas Lewisa Blacka) i Gadost (glas Mindy Kaling). Da umjetnost ne treba požurivati dokazat će sa nastavkom originalnog filma, Inside Out 2, koji stiže devet godina nakon prvog dijela. Režiju je preuzeo Kelsey Mann i sada pratimo Riley kao tinejdžericu, koja dobija neke nove emocije, poput anksioznosti.

Deadpool 3
(režija: Shawn Levy; uloge: Ryan Reynolds, Hugh Jackman – premijera: 26. juli)

Uz silne štrajkove Marvel je od tri premijere u 2024. pao na samo jedan film – Deadpool 3. To bi ujedno trebao biti i odjavni film za Ryana Reynoldsa u ulozi naslovnog superjunaka, ali što je pomalo kontradiktorno i film koji će lik Deadpoola uvesti u MCU (Marvelov kinematogafski univerzum). Posljednji put pojavit će se i Hugh Jackman sa isukanim kandžama Wolverinea, a najvjerovatnije je da će to biti i posljednji pozdrav sa izvornom ekipom X-Mena (Patrick Stewart, Halle Berry…). Deadpool 3 zaplet krije kao zmija noge, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da će pored dosta akcije i (kvalitetne) upotrebe CGI-a biti i razloga za smijeh.

Joker: Folie à Deux
(režija: Todd Phillips; uloge: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Zazie Beetz, Brendan Gleeson, Catherine Keener – premijera: 4. oktobar)

Bilo je jasno kao dan da nas nakon ogromnog uspjeha filma Joker, kako komercijalnog tako i kod kritike, očekuje nastavak. Joaquin Phoenix sa savršenom dozom samouvjerenosti portretirao je Arthura Flecka/Jokera, da ne možete a da ne ostanete zapanjeni njegovom glumačkom kreacijom, koja također transcendira Jokere u intrerpretaciji Jacka Nicholsona i Heatha Ledgera. Itekako je Phoenix zaslužio Oscara za najboljeg glumca. Reditelj Todd Phillips nam pet godina nakon prvog filma donosi nesvakidašnji nastavak i to u vidu mjuzikla, a pored Phoenixa u glumačkom ansamblu će se naći Lady Gaga kao Harley Quinn, te Brendan Gleeson i Catherine Keener. Također i DC-jev jedini film u 2024, Joker: Folie à Deux, donosi drugi dio priče o Batmanovom najvećem protivniku, a da se Batman nigdje ne spominje ili prikaže. Nesvakidašnji stripovski film, u svakom slučaju.

Gladiator 2
(režija: Ridley Scott; uloge: Paul Mescal, Connie Nielsen, Djimon Hounsou, Derek Jacobi, Denzel Washington, Pedro Pascal – premijera: 22. novembar)

Za Gladiatora (2000) se ne bi baš moglo reći da je najbolji, ali je svakako najuspješniji film britanskog reditelja, sa stalnom radničkom vizom u Hollywoodu, Ridleya Scotta. Još uvijek bez službenog naziva, nastavak za Gladiatora je u povojima još otkako je prvi film ugledao svjetlost projektora i to nakon velikog box office uspjeha originala. Ali, Scottovi drugi projekti su u međuvremenu odvukli pažnju od ovog ostvarenja. Do zvaničnog početka produkcije nastavka, na projektu se izredalo mnoštvo scenarista, a jedan od njih je bio i australijski muzičar Nick Cave, kojem nije strano skretanje sa pisanja nota na pisanje dijaloga i replika u scenariju (Lawless, 2012). Cave je mnogo toga namaštao za nastavak, čak i uskrsnuo lik Maximusa (Russell Crowe), ali je na kraju scenaristički posao završio rediteljev redovni saradnik David Scarpa (Napoleon, 2023). Priča će pratiti Luciusa (Paul Mescal), nećaka Commodusa, kao već stasalog momka, a od likova iz prvog filma pojavit će se Connie Nielsen, Djimon Hounsou i Derek Jacobi. Novi u glumačkoj postavi su veliki Denzel Wasington i Pedro Pascal.

Izvor: Al Jazeera