Ljetna scena SARTR-a: Kuća za progresivne umjetnike i snažne autore

Ljetna scena SARTR-a bi trebala da bude naša ostavština za budućnost, mjesto za progresivne umjetnike i snažne autorske ličnosti, kaže Aleš Kurt, direktor te pozorišze kuće.

SARTR obnavlja koncertne aktivnosti koje su nekada bile svojestvene prostoru CDA koji mu je dodijeljen (Dženat Dreković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Azra, EKV, Haustor, Rambo Amadeus, Zabranjeno pušenje, Oktobar 1864, KUD Idijoti, Električni orgazam, Laibach, Letu štuke, Obojeni program… samo su neka od brojnih muzičkih imena bivše Jugoslavije koja su nastupila na sceni nekada kultnog sarajevskog Centra društvenih aktivnosti (CDA) kojeg se oni koji su odrastali uz novi val jugoslavenske rock scene danas sjećaju sa sjetom.

Koncertne aktivnosti devedesetih zaustavila je kiša granata, a nakon rata je prostor CDA dodijeljen Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) koji ove godine slavi tri decenije postojanja.

Ovaj važan jubilej SARTR će, između ostalog, obilježiti etabliranjem Ljetne scene na kojoj će biti izvedene neke predstave sa redovnog repertoara ove pozorišne kuće, ali i obnovljene koncertne aktivnosti koje su nekada bile svojstvene ovom prostoru.

“Inspirirani bivšom scenom CDA, koja je bila zaštitni znak novog vala u tadašnjoj rock sceni, počeli smo za vrijeme trajanja pandemije da širimo malo dobrih vibracija iz tog krasnog prostora. Ove godine je to ambiciozan program koji će zadovoljiti sve generacije”, kaže direktor SARTR-a Aleš Kurt.

‘Kuća za sve naše ljude’

Ljetnu scenu SARTR-a otvorit će Edo Maajka 17. juna koncertom na kojem će publici predstaviti svoj novi album Moćno, dok će sedmicu kasnije publika imati priliku da prisustvuje razgovoru posvećenom Milanu Mladenoviću (EKV) i/ili uživa u nastupu Darka Rundeka.

“Rundek je kultno ime CDA i SARTR-a. EKV također, a priredićemo i Homage Milanu Mladenoviću i time se prisjetiti njegovog nastupa u CDA 1987. godine. Nakon razgovora u sali Sarajevskog ratnog teatra, posjetioci će imati ekskluzivnu priliku da na Ljetnoj sceni prisustvuju balkanskoj premijeri do sada neobjavljenog unplugged koncerta grupe Ekatarina Velika koji je održan u Skoplju 1992. godine i koji će Zadužbina uskoro objaviti na digitalnim servisima i na vinilu. Ovo je kuća za sve naše ljude, kao što nam je to davno rekao Milan Mladenović”, poručuje Kurt.

Program Ljetne scene SARTR-a (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na Ljetnoj sceni SARTR-a nastupit će i Marčelo koji će publici predstaviti svoj novi album Nojeva varka, kao i Z++, Black Beriz i Stoposto te Poket Palma i Zoi. Osim koncerata, publika će imati priliku pod otvorenim nebom gledati predstave koje su dio redovnog repertoara Sarajevskog ratnog teatra.

“Naravno, SARTR je teatar duše i u njemu ćemo prikazati i predstave: Prah 29. juna, juli započinjemo predstavom Jedvanosimsoboakalomistobo, 3. jula predstava Bio je lijep i sunčan dan, a 6. jula Phantom leg – postapokaliptična priča. Ljetnu scenu SARTR-a zatvaramo predstavom A trip down memory lane“, dodaje.

Posvećenost kulturnom otporu

Iz Sarajevskog ratnog teatra poručuju da je ovogodišnja Ljetna scena posvećena kulturnom otporu i promociji umjetnika sa željom da se kroz umjetnost ukaže na devijacije vremena u kojem živimo. Upravo zbog toga dio repertoara i jesu angažovani muzičari čija je umjetnost često određena vrsta reakcije na društveno-političku stvarnost.

“Svet teatra odavno je prilično blizak mojim saradnicima i meni, ali u poslednje vreme još više: Nena, Rade i ja deo smo Šekspirove Bure u režiji Kokana Mladenovića, a neki od songova našli su svoje mesto i na našem aktuelnom albumu Nojeva varka. Čast nam je što ćemo i u Sarajevu biti deo te sinergije pozorišta i muzike, jer to je jedini brak u čiju sam budućnost sasvim siguran”, kaže Marčelo uz smijeh.

“Sviraćemo dva sata, a publika će, osim novih stvari, čuti i one stare; biće to jedna fina ekskurzija kroz celu našu priču, koja se bliži dvadesetogodišnjici trajanja. Nismo još tako matori kao SARTR, ali lepo od njih što na žurku zovu i nas mlađe”, dodaje.

Ljetna scena je ambiciozan program koji će zadovoljiti sve generacije, kaže direktor SARTR-a (Dženat Dreković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Edo Maajka ističe da u Sarajevo dolazi nakon dugo vremena.

“Posljednji put smo se vidjeli malo prije početka korona ludila kad sam nastupao sa bendom i promovirao album Put u plus. Dolazim sa DJ Oli do Bolli, izvodit ću pomalo od svakog albuma, premijerno ću također izvesti neke nove pjesme sa albuma Moćno. Publiku očekuje sat i po dobre zabave uz nove i stare pjesme”, poručuje.

Mjesto susreta

Rundek, pak, naglašava da je njemu i njegovoj Ekipi velika čast što mogu svojim nastupom sudjelovati u proslavi jubileja SARTR-a.

“Uz to mjesto vežu nas mnogi nezaboravni koncerti. Ovaj put dolazimo predstaviti naš album Brisani prostor, u kombinaciji sa nezaobilaznim pjesmama iz mog opusa. Radujemo se ponovnom susretu sa sarajevskom publikom”, kaže Rundek.

Na kraju razgovora vraćamo se direktoru najmlađe sarajevske pozorišne kuće koji otkriva da će Ljetna scena nastaviti da živi.

“Ljetna scena SARTR-a bi trebala da bude naša ostavština za budućnost. Mjesto za progresivne umjetnike i snažne autorske ličnosti. Sigurni smo da će Ljetna scena SARTR-a biti mjesto susreta svih generacija, promocije umjetnika i izgradnji novih umjetničkih i kulturnih pokreta”, zaključuje Kurt.

Izvor: Al Jazeera