Jazz Fest – raskrsnica kojom prolaze umjetnici sa svih strana svijeta

Stilski raznovrsni međunarodni i bosanskohercegovački muzički projekti bit će predstavljeni publici Jazz Festa Sarajevo na scenama Narodnog pozorišta, Pozorišta mladih, Ateljea Figure i Jazzbine.

Neki od učesnika online festivalskog izdanja iz vremena pandemije, predstavit će se ove godine uživo publici (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na ovogodišnji međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2022. dolaze značajna imena sa svjetske muzičke scene, no kao i uvijek organizatori se potrude da kroz svjetska imena, svjetla pozornice usmjere i na domaće muzičke stvaraoce koji iza sebe imaju značajnu muzičku karijeru, autentični zvuk i izražaj, te koji svojim radovima zaslužuju biti dio ove respektabilne domaće manifestacije.

Festival i ove godine obilježavaju premijere, kao i koncerti dobitnika muzičke nagrade Grammy, poput Kayhana Kalhora, iransko-kurdskog vituoza, člana i kompozitora Silkroad Ensemblea sa kojima je osvojio tu prestižnu nagradu za najbolji world music album. Na Jazz Festu će Kayhan Kalhor nastupiti 10. novembra zajedno sa turskim instrumentalistom i pjevačem Erdalom Erzincanom.

Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan (Ustupljeno Al Jazeeri)

Narednog dana, još jedan laureat predstavit će se festivalskoj publici u Pozorištu mladih – Arto Lindsay, dobitnik Latin Grammyja za najbolji brazilski pop album. Ovaj američki umjetnik, odrastao u Brazilu, već decenijama je posebno ime kreativne scene. Sarajevski koncert na kojem će svirati sa basistom Melvinom Gibbsom jedan je od rijetkih nastupa Arta Lindsaya u Evropi.

Na ovogodišnjem Jazz Festu svjetsku premijeru će imati kvartet koji čine tri stara prijatelja Jazz Festa i jedan novi. Po prvi put u Sarajevu će se predstaviti bubnjar Lander Gyselinck, u društvu sa izuzetnim muzičarima koji su više puta nastupali na festivalu u različitim kontekstima, stvorivši tradiciju premijernog predstavljanja projekata Bojana Zulfikarpašića i sjajnih koncerata Nilsa Wograma i Brune Chevillona. Koncert ovog njemačko-francusko-belgijskog kvarteta je 11. novembra u Narodnom pozorištu.

Pionirski poduhvat nakon opsade Sarajeva

Podsjetimo se da je prvi Sarajevo Jazz festival održan u augustu 1997. godine. Pored muzičara iz inostranstva, nastupili su svi lokalni muzičari koji su se prijavili za festival. Prvi festival su u Velikom parku, tačno u podne, otvorili švicarski Low Brass i Sarajevo Drum Orchestra predvođen Peterom Vilkom. No, najvažniji dan festivala je pala kiša, pa je umjesto jednog velikog koncerta na otvorenom organizirano više manjih u zatvorenim prostorima. Pošto je to bio jedan od važnijih događaja festivala, već tada se odlučilo da se festival organizira u novembru i da svi programi budu u zatvorenom. Jedan od highlights te godine bio je koncert grupe Fun-da-mental, održan na otvorenom u naselju Hrasno. Snimak koncerta se i danas može naći u arhivu BHRT-a.

Zanimljivo je da su svi koncerti prvog Jazz Festa bili besplatni, a tako je bilo i na posljednjem, pandemijskom, online izdanju festivala. Podsjetili su se organizatori Jazz Festa samih početaka, sada već respektabilnog muzičkog festivala i, kako to oni vole reći, manifestacije slobode.

U online ediciji smo imali koncerte u muzejima – u sarajevskoj Vijećnici i Muzeju ratnog djetinjstva, a u svijetu u muzeju Pergamon u Berlinu, MoMA-i u New Yorku, Muzeju u Jerusalemu, amsterdamskoj koncertnoj dvorani Bimhuis i njujorškom studiju EastSide Studios.

Neki od učesnika online festivalskog izdanja, predstavit će se ove godine uživo publici Jazz Festa u Sarajevu.

Stilski raznovrsni programi

„Nakon svih ovih godina, ono što je ostalo nepromijenjeno u smislu motiva jeste da su razlozi zbog kojih smo počeli raditi festival i dalje aktuelni i važni. Naša osnovna želja je bila i ostala da radimo festival kreativne i stilski raznovrsne muzike“, kaže Đana Karavdić iz Jazz Festa.

Sviđa joj se, kako priznaje, „novinarski opis Jazz Festa kao najvećeg malog festivala na svijetu“ te dodaje kako je „festival je istovremeno i velika raskrsnica kojom prolaze umjetnice i umjetnici, sa svih strana svijeta, iz različitih zemalja, različitog su porijekla, rase, vjere, socijalnog statusa i praktično je pravilo da nastupaju u internacionalnim ansamblima, koji uključuju i muzičare sa različitih kontinenata“.

„Svi ti muzičari na sceni savršeno komuniciraju međusobno i sa publikom, nudeći posebno estetsko iskustvo i stvarajući naročitu vrstu sklada koji se rijetko u svakodnevnom životu može doživjeti. Vjerujemo da je upravo u našem društvu ovakvom kakvo jeste festival poput Jazz Festa ne samo proslava muzike već i proslava slobode“, navodi Karavdić.

Debitant na festivalu sa novim albumom

I bosanskohercegovački umjetnici imat će koncertne premijere svojih novih albuma na Jazz Festu. Sanel Marić Mara koji sa Dariom Lukićem i Đanijem Pervanom nastupa 12. novembra u Narodnom pozorištu promovirat će album „Pure/Čisto“. Ovaj album nam donosi osam pjesama, od kojih su četiri na engleskom jeziku. Uz Marića, na novom materijalu radio je Dario Lukić (klavir), dok produkciju potpisuje Đani Pervan, koji je producirao i Marin prijašnji album „Kovilje“.

Dario Lukić i Sanel Marić (Ustupljeno Al Jazeeri)

O svom albumu i debitantskom nastupu na Jazz Festu, Marić kaže kako je „album ‘Pure’ do sada najzrelije voće“ koje je snimio, a „žive materije i energije same imaju svoj put i svoje kretanje“. Poziv na Jazz Fest Sarajevo 2022 je, kako kaže, dokaz tome.

„Gostovanje na festivalima ovakve prirode meni kao umjetniku daje pozitivan vjetar u jedra i uvjerenje da kvalitet uvijek nađe svoj put. Drago mi je da je Jazz Fest Sarajevo to prepoznao i omogućio da naš rad predstavimo u punom svjetlu, tamo gdje je potrebno i tamo gdje se to cijeni. Osjećaj je još bolji kad znamo da će album ‘Pure’ tada i prvi put biti javno predstavljen publici“, kaže Marić.

Isti dan premijerno predstavljanje svog devetog albuma „Mainstream Horror“ imat će i kantautor Damir Avdić u Pozorištu mladih, dok će Sarajevo Jazz Guerrilla prvog dana festivala, 9. novembra, gala koncertom predstaviti svoj prvi album. Na koncertu će nastupiti ukupno 13 muzičara – osim standardne postave, regionalni umjetnici pridružit će se Guerrilli na njihovom prvom koncertu nakon objavljivanja albuma: Miron Rafajlović, Kiril Kuzmanov, Bojana Stamenov, Ivan Kurtić i Helem Nejse.

Život nije stao, a ni festival

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo će otvoriti Mark Eliyahu, a koncerte u Narodnom pozorištu će održati i Yemen Blues, Brian Marsela kao i 15-člani ansambl L.U.M.E. (Lisbon Underground Music Ensemble) koji će zatvoriti festival 12. novembra. Nova zvijezda skandinavske scene Mette Rasmussen nastupit će sa svojim triom North u Pozorištu mladih, dok će specijalne solo koncerte u Ateljeu Figure imati Boško Jović i Zanin Berbić.

Yemen Blues (Ustupljeno Al Jazeeri)

Domaća ali i gostujuća publika imat će razloga biti dio ovogodišnjeg izdanja Jazz Festa 2022.

Prestižna svjetska, regionalna ali i domaća imena prodefilovala su kroz Jazz Fest i svojim muzičkim bojama dali poseban šmek samom festivalu. Pandemijske dvije godine su iza nas, te je Jazz Fest bio prinuđen svoj program preseliti iz dvorana u online format, te je tako dopro do velike svjetske publike. I pored globalnog zatvaranja usljed pandemije, život nije stao. Kultura je probijala nevidljive granice i davala oduška publici koja je željno iščekivala kraj ludila zvanog pandemija.

Stoga, biti dio priče Sarajevo Jazz Festa je prestižno pohvalan iskorak svakog pojedinca koji želi čuti šta se dešava na domaćoj, regionalnoj ili svjetskoj muzičkoj sceni, čuti iz prve ruke taktove muzičkih virtuoza njihove umjetničke performanse, vokalne izvedbe. I stoga ne treba ostati kući, zatvoren u četiri zida, nego biti oni koji će čuti šta to umjetnička avangarda nudi sa stagea Sarajevo Jazz Festa.

Stilski raznovrsni međunarodni i bosanskohercegovački muzički projekti bit će predstavljeni publici Jazz Festa Sarajevo 2022 na scenama Narodnog pozorišta, Pozorišta mladih, Ateljea Figure i Jazzbine.

Izvor: Al Jazeera