Forum o evrointegracijama BiH: Potrebno ispuniti uslove za 1,8 milijardi eura iz EU plana rasta

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi je istakao da je vrlo jasno šta BiH treba učiniti za dalji napredak.

U Sarajevu održan politički forum o evropskim integracijama BiH (Anadolija)

U Sarajevu je održan treći politički forum na visokom nivou Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Razgovarano je o ključnim prioritetima u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Uniji, nakon što je Evropsko vijeće u martu donijelo odluku o otvaranju pregovora s tom zemljom.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto istakla je kako je rad koalicije na državnom nivou ugrožen zbog odluke visokog predstavnika o nemetanju tehničkih izmjena izbornog zakona, ali da ne smije doći do zastoja na evropskom putu zemlje.

Ponovljeno je da su pred Bosnom i Hercegovinom reforme koje podrazumijevaju izmjene brojnih zakona kao i imenovanje tima za pregovore s Evropskom unijom.

“Želim reći kako je naše opredjeljenje da iz ove situacije moramo svi zajedno naći načina da nastavimo provoditi naše preostale reforme. Ne smijemo ni na kakav način dozvoliti da dođemo do zastoja. Znam i svjesna sam da postoji jako puno izazova, ali uz naše opredjeljenje, uz jačanje dijaloga, međusobno uvažavanje uz pokazivanje da smo spremni donositi odluke kao što smo to kazali, kao što je to prepoznala i Evropska komisija i druge institucije“, poručila je Krišto.

Varhelyi je rekao da je zadovoljan jer je vidio opredjeljenost učesnika sastanka za evropski put.

“Mislim da sa ovim pozitivnim odlukama, baziranim na ranijim postignućima bićemo u mogućnosti ići naprijed, ali da bi se ovo desilo, sada trebamo ispunjavanje, što više napredujete na evropskom putu potrebno je više učiniti, nakon današnjeg foruma jasno je šta treba biti urađeno da bi se prešlo na sljedeću fazu“, rekao je.

Prvi korak u pregovorima

Istakao je da je potrebno da BiH ispuni osam koraka prema odluci Evropskog vijeća iz marta i da ubrza reforme.

Naglasio je da su razgovarali o ključnim zakonima koje je potrebno donijeti da bi se prešlo na sljedeću fazu odnosno da Evropsko vijeće odobri pregovarački okvir što je prvi korak u pregovorima.

Naglasio je da Sarajevo, Banjaluka i Mostar moraju raditi kako bi se do toga došlo.

Govorio je i o Planu rasta za Zapadni Balkan. Istakao je da prva uplata za BiH zavisi od toga hoće li biti ispunjeni uslovi, ali da će prve isplate biti prije ljetnje pauze i da za BiH prva tranša iznosi oko 138 miliona eura.

Na forumu su učestvovali zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedvajući klubova zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta, te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Prethodna dva foruma održana su polovicom maja i početkom decembra 2023. godine u Sarajevu i Briselu.

Glavni cilj prethodnih političkih foruma bilo je sagledavanje reformi koje je Bosna i Hercegovina do sada provela, šta je u realizaciji te kako ubrzati provođenje 14 ključnih prioriteta na evropskom putu te zemlje.

Evropska komisija nedavno je uslovno preporučila otvaranje pregovora za članstvo BiH u Evropskoj Uniji uz insistiranje na postizanju dovoljnog stepena usklađenosti sa traženim kriterijima.

Izvor: Agencije