Napad na povratnike u Gacku, korišteno vatreno oružje

Iz Policijske uprave Trebinje navode da nakon izvršenog uviđaja nastavljaju preduzimati dalje mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja; Dodik osudio napad.

U napadu na povratničku porodicu u Gacku korišteno je vatreno oružje (Nerin Dizdar / Društvene mreže / Anadolija)

U Gacku se dogodio napad na povratničku porodicu, prilikom čega je korišteno vatreno oružje, objavio je Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine.

“Dolaze informacije o novom napadu na povratnike, ovaj put u Gacku, i to uz upotrebu vatrenog oružja. Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama”, napisao je Dizdar na društvenim mrežama.

Iz Policijske uprave Trebinje navode da su policijski službenici Policijske stanice Gacko 2. maja, prema nalogu postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, izvršili uviđaj na kući H. K. u mjestu Gračanica, opština Gacko, koji je prijavio da mu je na kući oštećeno prozorsko staklo.

Oštećeno prozorsko staklo

“Policijski službenici su utvrdili da je u kući, u kojoj prema riječima prijavioca niko ne živi, oštećeno jedno prozorsko staklo upotrebom vatrenog oružja”, saopćeno je.

Dodaju da policijski službenici Policijske uprave Trebinje nastavljaju da preduzimaju sve mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

“Postupajući tužilac se nije mogao izjasniti ima li u ovom događaju elementa krivičnog djela, te je naložio da mu se dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama”, navela je Policijska uprava Trebinje u saopćenju.

Dodikova osuda

Povodom ovog slučaja oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan koji je rekao da policijski službenici, zajedno sa postupajućim tužiocem, aktivno rade na rasvjetljavanju ovog događaja te da je uvjeren kako će počinioci uskoro biti otkriveni.

Napad je osudio i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

“Osuđujem napad u kojem je oštećena kuća povratničke porodice u Gacku i tim povodom sam razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske. Zatražio sam hitnu akciju u pronalaženju napadača”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Izvor: Agencije