Plenković: Hrvatska želi pomoći Ukrajini u deminiranju

Premijer Hrvatske sudjelovao je na drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, čiji su domaćini bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Albanije Edi Rama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, hrvatski premijer Andrej Plenković i albanski premijer Edi Rama uoči 'Samita mira' u Tirani, 28. februara 2024. godine (Malton Dibra/EPA-EFE)

Hrvatska može pomoći Ukrajini u deminiranju i procesuiranjima ratnih zločina, rekao je u srijedu u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mi smo itekako zainteresirani da hrvatske kompanije, koje primjerice proizvode najmodernije strojeve za razminiranje, budu među vodećim akterima”, kazao je Plenković, prenosi Hina.

“Mislim da imamo kompanije koje su vodeće u svijetu”, dodao je.

Premijer je sudjelovao u srijedu na drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, čiji su domaćini bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Albanije Edi Rama.

Samitu su prisustvovali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Moldavije Maia Sandu, Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Počeo je bilateralnim razgovorima Rame i Zelenskog, i nastavljen je plenarnom sjednicom, na kojoj je usuglašena deklaracija podrške Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Zajednička proizvodnja streljiva

Ukrajina je zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Evrope, rekao je Zelenski na samitu.

“Vidimo probleme s opskrbom streljivom. To utječe na situaciju na ratištu. Zainteresirani smo za zajedničku proizvodnju s vama i svim našim partnerima”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

Dodao da će uskoro predstaviti detalje te je predložio posebni “Forum odbrambene industrije Ukrajina-Balkan u Kijevu ili u nekoj od njihovih prijestolnica.”

Plenković je ponovio u izjavi za novinare nakon sastanka sa Zelenskim da niko od prisutnih na samitu zapadnih saveznika Ukrajine održanom u ponedjeljak u Parizu nije nudio niti tražio slanje vojnika u Ukrajinu,

“Nitko, baš nitko, nije tamo nudio ni tražio da se šalje trupe u Ukrajinu. Prema tome, sve što smo vidjeli u tom smislu u medijima ne odgovara onome što je bilo na sastanku”, kazao je.

“Ono što je bila tema bile su neke vrlo specifične vještine koje mogu pomoći ukrajinskim vojnicima u obrani svog teritorija”, dodao je on.

Plenković naglašava kako je smisao samita u Parizu bilo dobivanje široke podrške za nastavak vojne pomoći Ukrajini, a ne dogovaranje slanja vojnika.

Plenković se na marginama samita u Tirani sastao i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Razgovarali su ponajviše o reformama koje Bosna i Hercegovina provodi kako bi Evropska unija u martu donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Hrvatska pomaže “da se stvore preduvjeti za donošenje važne odluke”, kazao je Plenković.

Izvor: Agencije