Trump vodi ispred Bidena u novim anketama

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da Trump gradi prednost od šest postotnih bodova – 49 prema 43 posto – nad Bidenom.

Trump je izgledao dominantnije u odnosu na Bidena u prvom TV-sučeljavanju prošle sedmice (EPA-EFE/WILL LANZONI/CNN PHOTOS)

Republikanski kandidat Donald Trump uspostavio je znatnu prednost nad predsjednikom Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću otkako su dva kandidata raspravljala prošle sedmice, pokazuju odvojene ankete koje su objavili New York Times i Wall Street Journal, prenosi Hina.

Biden je obećao da će ostati u predsjedničkoj utrci 2024. tokom razgovora s predizbornim osobljem u srijedu i pokušao uvjeriti čelne demokrate na Capitol Hillu da je sposoban za ponovni izbor, uprkos njegovom klimavom učinku u TV-debati prošle sedmice, prenosi Reuters.

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da Trump, republikanac, gradi prednost od 6 postotnih bodova – 49 prema 43 posto – nad Bidenom, demokratom, među registriranim biračima za koje Times smatra da će vjerovatno glasati na izborima 5. novembra.

To je najveće Trumpovo vodstvo u anketi Timesa/Siene od 2015, kada je vodio kampanju uoči pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Među svim registriranim glasačima u anketi Trump je vodio s devet bodova.

Anketa Wall Street Journala pokazala je da Trump ima šest bodova prednosti nad Bidenom, u usporedbi s dva boda prednosti u anketi koju je Journal proveo u februaru.

U obje ankete, koje su provedene u cijeloj zemlji, ispitanici su primijetili da je Bidenova dob, 81 godina, težak uteg za njegovu kandidaturu. Oko 80 posto ispitanika u anketi časopisa Journal, koja je anketirala 1.500 registriranih birača od 29. juna do 2. jula, reklo je da je Biden prestar da bi se kandidirao za drugi mandat. Ta je anketa imala marginu pogreške od 2,5 postotnih bodova.

Anketa Timesa, koja je anketirala 1.532 registrirana birača od 28. juna do 2. jula, pokazala je da veliki dijelovi svake demografske grupe, uključujući Afroamerikance i one koji su rekli da bi i dalje glasali za njega, vide Bidena kao “jednostavno prestarog da bude učinkovit predsjednik.”

Imala je marginu pogreške od 2,8 bodova za registrirane birače.

Bidenov nastup u debati prošlog četvrtka protiv Trumpa (78) izazvao je zabrinutost među demokratima o njegovoj budućnosti kao njihovog predsjedničkog kandidata.

Demokratski guverneri stali uz Bidena

Demokratski guverneri New Yorka, Minnesote i Marylanda, međutim, rekli su da će, ipak, podržati kandidaturu predsjednika Bidena za reizbor uprkos slabom učinku u prošlosedmičnoj TV-raspravi.

“Predsjednik nam je uvijek čuvao leđa. I mi ćemo čuvati njemu”, rekao je novinarima guverner Marylanda Wes Moore nakon sastanka s Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući, na kojem su učestvovala 24 demokratska guvernera i gradonačelnik Washingtona, od kojih su se neki pridružili putem interneta, prenosi Reuters.

Moore je rekao da su guverneri bili iskreni u prenošenju negativnih povratnih informacija birača o Bidenovoj lošoj izvedbi tokom debate s republikanskim konkurentom Trumpom. Rekao je da očito imaju posla prije izbora 5. novembra, ali da je Biden jasno dao do znanja da će ostati u utrci.

“Predsjednik je naš kandidat. Predsjednik je vođa naše stranke”, rekao je Moore.

Među demokratama se posljednjih dana sve više govori o tome da bi 81-godišnji Biden trebao odustati od utrke.

Nedvosmislena podrška predsjedniku

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da se nakon sastanka osjećala samouvjereno i da su svi guverneri obećali podršku Bidenu.

Guverner Minnesote Tim Walz, predsjednik Udruženja demokratskih guvernera, rekao je da je Bidenov učinak u debati u četvrtak bio loš, ali smatra da je on sposoban za dužnost.

“Očito smo, kao i mnogi Amerikanci, malo zabrinuti. Zabrinuti smo jer prijetnja Trumpovog predsjedništva nije teoretska”, rekao je Walz, dodavši da je prethodno Trumpovo predsjedništvo obilježilo “haos, uništenje”.

Sastanku je lično prisustvovalo gotovo desetak državnih čelnika, ali samo su trojica nakon toga razgovarala s novinarima.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, koji je lično učestvovao, objavio je svoju reakciju na društvenoj platformi X: “Večeras sam čuo tri riječi od predsjednika – on je spreman. I ja, također.”

Bidenova kampanja saopćila je da je predsjednik ponovio svoju odlučnost “da porazi egzistencijalnu prijetnju Donalda Trumpa na glasačkim kutijama u novembru” i da je raspravljao o važnosti izbora demokrata na glasačkim listićima.

“Svi učesnici ponovili su svoju zajedničku predanost da učine sve što je moguće kako bi predsjednik Biden i potpredsjednica Harris pobijedili Donalda Trumpa u novembru”, navodi se.

Izvor: Agencije