Dvanaest ostavki iz Bidenove administracije zbog Gaze

Potpisnici saopćenja naglasili su da je politika američke administracije prema ratu u Gazi “neuspješna i da ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a”.

Politika Bidenove administracije prema ratu u Gazi je "neuspješna i prijeti američkoj nacionalnoj sigurnosti" (Reuters)

Politika podrške Izraelu američkog predsjednika Joea Bidena navela je brojne zvaničnike u njegovoj administraciji da podnesu ostavke, izražavajući svoje protivljenje njegovoj politici i optužujući ga da ignorira izraelske zločine u Pojasu Gaze.

Dužnosnici koji su jučer, u utorak podnijeli ostavke iz američke Vlade, prvi put su izdali zajedničko saopćenje u kojem su izrazili protivljenje Bidenovoj politici i detaljno naveli razloge za ostavke.

Dvanaest potpisnika izjave pod naslovom “Služenje u opoziciji” objasnili su da su jedinstveni u uvjerenju da je njihova zajednička odgovornost da progovore o politici koju drže nepravednom.

Promašena politika administracije

Potpisnici saopćenja naglasili su da je politika američke administracije prema ratu u Gazi “neuspješna i da ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a”.

Objasnili su da su istupili iz Vlade ne da bi izbjegli svoje obaveze, već da bi ih nastavili izvršavati, još potpunije.

Zaposleni su istakli da američka diplomatska podrška i dotok oružja Izraelu odražava saučesništvo u ubijanju i prisilnom izgladnjivanju palestinskog stanovništva u Gazi, kršenju međunarodnih i američkih zakona, te ugrožavanju života američkog vojnog osoblja i diplomata.

Biden se suočava sa pritiskom u zemlji i inostranstvu zbog svoje podrške izraelskom ratu u Pojasu, koji je doveo do smrti desetina hiljada Palestinaca, raseljenosti miliona i velike gladi u Gazi.

Uprkos retorici administracije koja naglašava potrebu za zaštitom civila i povećanjem pomoći, realna politika iste je uglavnom ostala nepromijenjena.

Naveli su da je politika Bijele kuće prema Gazi destruktivna po odnose SAD-a u regiji i negativno utječe na njen kredibilitet i globalne vrijednosti, što je opasan trend u svjetlu trenutne strateške konkurencije.

Šest preporuka

U zajedničkoj izjavi dato je šest preporuka američkoj administraciji o tome kako se nositi s ratom u Gazi.

Prva od ovih preporuka jeste da se zakoni vjerno implementiraju, jer je u izjavi navedeno da administracija trenutno svjesno krši brojne američke zakone, te pokušava poreći ili iskriviti činjenice, ili pak koristiti rupe (u zakonu) kako bi osigurala kontinuirani dotok smrtonosnog oružja u Izrael.

U saopćenju se administracija također poziva da iskoristi sva moguća sredstva kako bi odmah okončala izraelsku agresiju, povećala obim humanitarne pomoći, podržala samoopredjeljenje palestinskog naroda, obezbijedila jači nadzor i mehanizme odgovornosti unutar izvršne vlasti i podržala slobodu izražavanja za demonstrante na univerzitetima.

Zvaničnici u ostavci, koji su prethodno razgovarali za CNN, objasnili su da mnoge njihove kolege imaju isto mišljenje o politici administracije, ali nisu u poziciji da podnesu ostavke.

Izjava je ovim kolegama poslala poruku, ohrabrujući ih da podignu svoj glas, pišu liderima i jasno iznesu svoje mišljenje kolegama na poslu.

Naglasili su da javni govor ima veliki utjecaj i ohrabrili druge da koriste svoj glas, jer je snaga u brojkama, te su pozvali svoje kolege da ne budu saučesnici (s administracijom u zločinima).

Ko su zvaničnici u ostavci?

Slijedi spisak američkih zvaničnika koji su dali ostavku u znak protesta protiv politike Bidenove administracije prema ratu u Gazi:

Maryam Hassanein: Specijalna asistentica u Ministarstvu unutrašnjih poslova SAD-a – specijalizirana za prirodne resurse i kulturnu baštinu. Ona je jučer, u utorak, podnijela ostavku, kritizirajući Bidenovu vanjsku politiku, opisujući je kao “omogućavanje genocida” i dehumanizaciju Arapa i muslimana.

Andrew Miller: Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za izraelsko-palestinska pitanja. Podnio je ostavku na svoju funkciju u junu, u znak protesta protiv stava američke administracije o ratu u Gazi.

Stacy Gilbert: Radila je u Birou za stanovništvo, izbjeglice i migracije State Departmenta, a dala je ostavku krajem maja zbog izvještaja Kongresu u kojem je administracija lažno tvrdila da Izrael ne uskraćuje humanitarnu pomoć Gazi.

Alexander Smith: Ugovarač američke Agencije za međunarodni razvoj, dao je ostavku krajem maja zbog cenzure nakon što je agencija otkazala objavljivanje njegove prezentacije o smrtnosti majki i djece među Palestincima.

Lily Greenberg Call: Prva imenovana jevrejska politička ličnost dala je ostavku u maju nakon što je radila kao specijalni pomoćnik šefa osoblja američkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Napisala je za The Guardian da ne može podnijeti “katastrofu u Gazi”.

Hala Rharrit: Portparol Ministarstva vanjskih poslova na arapskom jeziku. Podnijela je ostavku u aprilu u znak protesta protiv politike Washingtona u Pojasu Gaze.

Anil Shilin: Iz Ureda za ljudska prava State Departmenta dala je ostavku krajem marta, napisavši, u članku koji je objavio CNN, da ne može služiti vladi koja “dopušta takva zvjerstva”.

Tareq Habash: Amerikanac palestinskog porijekla, dao je ostavku na mjesto specijalnog pomoćnika u Uredu za planiranje Odjela za obrazovanje u januaru, kazavši da je Bidenova administracija “zažmirila” na zločine u Gazi.

Harrison Mann: Major američke vojske i službenik Odbrambene obavještajne agencije, dao je ostavku u novembru zbog politike administracije u Gazi, a razloge za ostavku objavio je u maju.

Josh Ball: direktor Biroa za političko-vojna pitanja State Departmenta. Podnio je ostavku u oktobru prošle godine u svojoj prvoj javnoj ostavci, odbacujući “slijepu podršku” Washingtona Izraelu

Izvor: Agencije