The Guardian: Gaza se pretvorila u Bidenov moralni i vanjskopolitički neuspjeh

Bidenova administracija snabdijeva Tel Aviv oružjem i blokira UN-ove rezolucije koje zahtijevaju prekid vatre, ali zauzvrat predsjednik nije dobio nikakvu zahvalnost od Netanyahua.

Biden je pokazao zbunjujuću slabost pred Netanyahuom, kaže autor Mohamad Bazzi (EPA-EFE/MIRIAM ALSTER/POOL)

U izvještaju koji je objavio britanski list The Guardian navodi se da je američki predsjednik Joe Biden  politički i moralno podbacio u svom bavljenju pitanjem izraelskog rata u Gazi te da je pokazao zbunjujuću slabost pred izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

U izvještaju koji je pripremio libansko-američki kolumnista Mohamad Bazzi, direktor Centra za bliskoistočne studije Hagop Kevorkian na Univerzitetu u New Yorku, navodi se da je Biden pokazao, nakon napada Hamasa na Izrael u oktobru, gotovo apsolutnu podršku Izraelu i njegovim liderima.

Njegova administracija snabdijevala je Tel Aviv oružjem, blokirala rezolucije UN-a, koje su zahtijevale prekid vatre i pokušavala potkopati legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda zbog njihovih kritika izraelskih akcija.

Bidenova nemoć

Međutim, Bazzi kaže da Biden nije dobio nikakvu zahvalnost od Netanyahua koji je konstantno pokazivao ignoriranje i prkosio najvažnijem savezniku Izraela, ne plativši nikakvu cijenu za to. Izraelski premijer se sada otvoreno ruga Bidenu i njegovoj administraciji te pokušava uništiti Bidenovu sposobnost da koristi američko oružje kao sredstvo pritiska na Izrael. Izraelski premijer i njegovi saveznici, također, pokušavaju potkopati Bidena i više bi voljeli da Donald Tramp ponovno bude predsjednik.

Dodao je da Netanyahu ignorira masovne isporuke američkog oružja Izraelu od oktobra i da uspješno koristi odgađanje jedine isporuke oružja da potkopa Bidena i dovede u pitanje njegovu posvećenost Izraelu.

“Budući da se Biden brzo pokolebao nakon što je suspendirao jedan paket bombi u maju, sasvim je jasno da je Netanyahu pokazao uspjeh u suprotstavljanju Bidenu”, nastavio je Bazzi.

Najučinkovitija poluga

Autor pojašnjava da Biden nije iskoristio najučinkovitiju polugu koju ima na Izraelsku vladu, a to je zaustavljanje američkih isporuka oružja i prisiljavanje Netanyahua da prihvati sporazum o prekidu vatre, u kojem Washington mjesecima pokušava posredovati.

Naglasio je da je Gaza postala oličenje Bidenovog moralnog i vanjskopolitičkog neuspjeha kao predsjednika, a njegova administracija više ne prijeti odgađanjem ili otkazivanjem druge isporuke oružja kako bi natjerala Izrael da promijeni svoju taktiku. Umjesto toga, Washington se svim silama trudi odbraniti od Netanyahuovih proračunatih tvrdnji da Sjedinjene Američke Države Izraelu ne isporučuju dovoljno oružja.

Zabrinutost zbog Netanyahuovog govora

Autor kaže da su Biden i njegovi saradnici trenutno zabrinuti da će Netanyahu iskoristiti obraćanje na zajedničkoj sjednici Kongresa 24. jula da ponovo napadne američkog predsjednika, što je u interesu republikanaca u Zastupničkom domu koji su pozvali Netanyahua da govori uprkos prigovoru administracije. Demokratski lideri u Kongresu su se u početku opirali, ali su onda odustali i pridružili se pozivu republikanaca.

Bazzi se pitao o razlozima Bidenove slabe reakcije i njegove nesposobnosti da se suprotstavi Netanyahuu te zašto je riskirao svoju političku budućnost, nastavljajući podržavati stranog lidera koji radi na njegovoj destabilizaciji, opisujući takvu situaciju zbunjujućom.

Autor na kraju izvještaja zaključuje da su Biden i njegova administracija postali kontradiktorni. Oni zahtijevaju da Netanyahu i njegova vlada zaustave brutalni rat, ali nastavljaju pružati oružje i političku zaštitu, što Izraelu omogućava da produži krvoproliće.

Izvor: Agencije