Ukrajina nije spremna na kompromis s Rusijom

Dva ključna savjetnika predsjedničkog kandidata predstavila su Trumpu plan koji uključuje prijetnju prekidom američke pomoći Kijevu ako ne uđe u pregovore s Moskvom.

Andrij Jermak, šef Ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, šeta s osiguranjem i policijom tokom samita o miru u Ukrajini, u Stansstadu u Švicarskoj, 16. juna 2024. (MICHAEL BUHOLZER/Pool via REUTERS)

Ukrajina nije spremna pristati na kompromis s Rusijom i odreći se bilo kojeg dijela svog teritorija kako bi okončala rat, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik, odgovarajući na pitanje o izjavama predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da bi on brzo okončao taj sukob, prenosi Hina.

Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je tokom posjete Washingtonu da će Kijev poslušati svaki savjet kako postići “pravedan mir” u ratu s Rusijom nakon što je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, prenosi Reuters.

“Ali nismo spremni na kompromis o važnim stvarima i vrijednostima nezavisnosti, slobode, demokratije, teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je Jermak.

Njegova posjeta dolazi uoči NATO samita sljedeće sedmice u Washingtonu gdje će Ukrajina očekivano biti glavna tema.

Trump, republikanski kandidat za predsjednika SAD-a na izborima u novembru, na debati s aktuelnim predsjednikom Joeom Bidenom rekao je da će, ako ponovno bude izabran, brzo riješiti rat u Ukrajini, ne pojasnivši kako bi to učinio.

Agencija Reuters je prošle sedmice objavila da su dva ključna savjetnika bivšeg predsjednika predstavila Trumpu plan koji uključuje prijetnju prekidom američke pomoći Kijevu ako ne uđe u pregovore s Moskvom.

Pentagon najavio novu pomoć

Međutim, Trump je na debati rekao da ne prihvata uvjete ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da će okončati rat ako Kijev pristane predati četiri regije na istoku i jugu Ukrajine na koje Moskva polaže pravo.

Na pitanje kako Ukrajina očekuje da bi se Trump postavio prema ratu, Jermak je odgovorio: “Iskreno, ne znam. Vidjet ćemo.”

Ukrajina će, dodao je, nastaviti lobirati kod nove američke administracije za nastavak pomoći, istaknuvši da Ukrajina ima dvostranačku podršku Washingtona te da ankete pokazuju da je nakon dvije godine rata većina Amerikanaca i dalje podržava.

“Bit će to odluka američkog naroda. Mi ćemo poštivati njihov izbor”, rekao je Jermak, govoreći o izborima 5. novembra.

Od 2022. SAD je Ukrajini poslao 50 milijardi dolara vojne pomoći, a ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u utorak da će SAD uskoro najaviti novi paket vojne pomoći, vrijedan više od 2,3 milijarde.

Austin je rekao da će najnoviji paket uključivati i protutenkovsko oružje te presretače za protuzračnu odbranu te da će odobriti ubrzanu nabavku sistema NASAMS i presretača Patriot.

Izvor: Agencije