Orban: Mađarska neće blokirati podršku NATO-a Ukrajini

Mađarski premijer je rekao da je dobio garancije od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike.

Premijer Mađarske Viktor Orban (Marton Monus / Reuters)

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o podršci Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome sudjelovati, rekao je mađarski premijer Viktor Orban tokom posjete Budimpešti generalnog sekretara Saveza Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je prošlog mjeseca ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini “luda misija”.

“Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, iako se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban je rekao da je dobio garancije od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski premijer Viktor Orban (Marton Monus / Reuters)

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi direktno miješati u sukob.

‘Uzavrele’ tenzije

Budimpešta je ranije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Stoltenbergova posjeta Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila prisutna.

Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u julu, na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini.

“Premijer i ja danas smo dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o finansijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji pomoći Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

“Uvjeren sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima.”

Izvor: Agencije