Pellegrini od Stoltenberga traži pomoć za zaštitu slovačkog zračnog prostora

On je rekao da će tokom razgovora sa Stoltenbergom posebno istaći potrebu da se zaštiti zračni prostor Slovačke, koji trenutno nema raketne sisteme zaštite.

Pellegrini je naglasio da bi to spriječilo da zalutali projektili uđu u slovački zračni prostor (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg mogao bi da pomogne Slovačkoj u osiguravanju protuzračne odbrane, rekao je predsjednik Peter Pellegrini neposredno prije današnjeg sastanka sa Stoltenbergom u Briselu, prenosi Tanjug.

Pellegrini će se sastati sa šefom NATO-a nakon dvodnevnog samita EU-a, a ovo će biti njihov drugi susret, prenosi TASR.

On je rekao da će tokom razgovora sa Stoltenbergom posebno istaći potrebu da se zaštiti zračni prostor Slovačke, koji trenutno nema raketne sisteme zaštite.

”Zamoliću ga da ukaže na mogućnosti kako bismo mogli da sarađujemo sa nekim od saveznika koji bi privremeno mogao da osigura svoje odbrambene sisteme i da ih rasporedi negdje u blizini istočne granice Slovačke“, rekao je Pellegrini.

Zaštita od ciljanih napada

Naglasio je da bi to spriječilo da zalutali projektili uđu u slovački zračni prostor i osiguralo zaštitu od ciljanih napada treće strane.

Pellegrini je napomenuo da su se lideri EU-a na samitu oprostili od holandskog premijera Marka Ruttea, koji će od 2. oktobra naslijediti Stoltenberga na čelu NATO-a.

”Pričat ćemo o 20-godišnjem članstvu Slovačke u NATO-u, želim da ga obavijestim da je Slovačka odgovoran saveznik i partner i da će iznos izdataka za obnovu i modernizaciju slovačkih oružanih snaga dostići 2,11 posto BDP-a”, dodao je Pellegrini.

Izvor: Agencije