Pellegrini novi predsjednik Slovačke

Slovački predsjednici nemaju puno izvršnih ovlasti, ali mogu uložiti veto na zakone ili zatražiti da se o njima očituje ustavni sud.

Rezultati iz 92,9 posto okruga pokazali da Pellegrini vodi ispred prozapadnog kandidata opozicije Ivana Korčoka, koji ima podršku 45 posto građana (Martin Divisek/EPA-EFE)

Kandidat vladajuće koalicije Peter Pellegrini pobijedio je na predsjedničkim izborima u Slovačkoj, a nakon pristiglih rezultata iz više od 90 posto biračkih okruga bilježi podršku 55 posto građana izašlih na izbore.

Rezultati iz 92,9 posto okruga pokazali da Pellegrini vodi ispred prozapadnog kandidata opozicije Ivana Korčoka, koji ima podršku 45 posto građana i koji je već priznao poraz te čestitao Pellegriniju na pobjedi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pellegrini (48) je dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica, pa pobjeda tako predstavlja poticaj slovačkom premijeru u političkom zaokretu koji uključuje proruske stavove i planove o reformama krivičnog zakona i javne televizije, što povećava zabrinutost za slabljenje vladavine prava.

Fico je Pellegrinija ranije odabrao za premijera nakon što je bio prisiljen odstupiti usred javnih protesta protiv korupcije nakon ubistva istraživačkog novinara 2018. godine. Pellegrini se kasnije odvojio od Fica i osnovao vlastitu stranku Hlas (Glas), liberalniju i bližu centru od Ficove populističke ljevičarske stranke SMER, ali zajedno s Ficom i nacionalističkim SNS-om je formirao vladu prošlog oktobra.

Kazne za korupciju

Slovački predsjednici nemaju puno izvršnih ovlasti, ali mogu uložiti veto na zakone ili zatražiti da se o njima očituje ustavni sud. Predsjednici nominiraju članove ustavnog suda, što bi moglo biti važno u nadolazećim borbama što se tiče Ficovih reformi koje bi dramatično smanjile kazne za korupciju, napominje Reuters.

Pellegrini je u kampanji pokušao prikazati Korčoka kao ratnog huškača zbog njegove podrške slanju oružja Ukrajini i rekao da bi on slovačke vojnike mogao odvesti u rat, što je Korčok poricao.

Pellegrini se smatra umjerenijim od Fica, a ranije je izjavio da njegov izbor ne bi značio žurbu u promjeni vanjske politike.

“Ne radi se o budućem smjeru vanjske politike, ja sam također garancija, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti snažna članica EU-a i NATO-a”, izjavio je.

Nezavisni Korčok, koji je iznenađujuće osvojio najviše glasova u prvom krugu prije dvije sedmice, bio je izaslanik Slovačke u EU-u i kasnije ambassador u Sjedinjenim Američkim Državama, prije nego što je preuzeo mjesto ministra vanjskih poslova u vladama desnog centra od 2021. do 2022. godine.

Slovačka je u to vrijeme bila vjerni saveznik Ukrajine, osiguravajući joj protuzračnu odbranu i borbene avione. Ficova vlada to je zaustavila nakon preuzimanja vlasti.

Izvor: Agencije