Stoltenberg: Dvije trećine članica NATO-a ispunit će cilj od dva posto BDP-a za odbranu

Svijet je postao opasniji, ali NATO je postao jači, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg na predstavljanju godišnjeg izvještaja.

'Samo tri saveznika su postigla ovaj cilj u 2014. Ove godine će dvije trećine saveznika postići cilj od 2 posto', rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (Oliver Matthys/EPA-EFE)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se ove godine očekuje da će 11 zemalja saveznica ispuniti cilj Alijanse o izdvajanju najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, javlja Anadolija.

Objavljen je godišnji izvještaj generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga za 2023. godinu, a koji uključuje informacije o odbrambenim rashodima zemalja NATO-a.

Shodno tome, procjenjuje se da će 11 članica postići cilj NATO-a da izdvoji najmanje dva posto BDP-a za odbranu. To su Poljska, Sjedinjene Američke Države, Grčka, Estonija, Litvanija, Finska, Letonija, Velika Britanija, Mađarska, Slovačka i Danska. U 2014. godini samo su Grčka, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izdvojile više od dva posto BDP-a za odbranu.

470 milijardi dolara za odbranu

“U 2023. godini došlo je do daljeg jačanja naše odbrane, novih čvrstih vojnih planova, više snaga sa većom spremnošću i velikih povećanja investicija u odbranu. Svijet je postao opasniji, ali NATO je postao jači”, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare koju je održao na predstavljanju izvještaja.

Navodeći da su rashodi za odbranu u Evropi i Kanadi devet uzastopnih godina u porastu, Stoltenberg je naglasio da će NATO saveznici u Evropi prvi put u 2024. godini ukupno uložiti u odbranu od 470 milijardi dolara, što odgovara dva posto njihovog ukupnog BDP-a.

“Samo tri saveznika su postigla ovaj cilj u 2014. Ove godine će dvije trećine saveznika postići cilj od 2 posto”, dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je istakao da na samitu u Washingtonu, gdje će se u julu proslaviti 75. godišnjica NATO-a, očekuje da saveznici preduzmu dalje korake za podršku Ukrajini, ojačaju odbranu NATO-a, obezbijede resurse i prodube svoja partnerstva širom svijeta.

Izvor: Agencije