Krajnja desnica vodi u anketama uoči prijevremenih izbora u Francuskoj

Prema anketama, krajnja desnica bi mogla dobiti najveći broj mandata, ipak nedovoljno za apsolutnu većinu.

Marine Le Pen vodi u predizbornim anketama uoči izbora u Francuskoj (EPA-EFE/ANDRE PAIN)

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen vodi u utrci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj 30. juna i 7. jula, ispred ljevičarske Narodne fronte i centrista predsjednika Emmanuela Macrona, pokazale su dvije posljednje ankete, prenosi Hina.

Institut IFOP u anketi za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro rekao je da bi Nacionalno okupljanje (RN) dobilo 34 posto glasova. Narodna fronta dosegla je 29 posto, a Macronov blok Zajedno 22 posto, prenosi Reuters.

Druga anketa Harris Interactivea, provedena za RTL radio, M6 TV i Challenges Magazine, pokazala je rezultat od 33 posto za RN, 26 posto za ljevicu, a 21 posto za Macronov tabor.

Simulacija nacionalnog glasanja, međutim, ne dopušta direktnu prognozu ravnoteže snaga u sljedećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini.

Anketa Harrisa napravila je, ipak, grube projekcije i prognozirala 235 do 280 mjesta za RN i njegove saveznike, što bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ga učinilo daleko najvećim blokom.

Izvor: Agencije