Politički preokret: Šef francuskih konzervativaca želi savez s krajnjom desnicom

Republikanci, i prethodne inačice stranke koje su zapravo nasljednice stranaka Charlesa de Gaullea i Jacquesa Chiraca, bili su na vlasti tokom velikog dijela savremene političke historije Francuske.

Ciottijevi komentari znače da propada desetljećima star konsenzus francuskog političkog establišmenta o međusobnoj saradnji kako bi se spriječilo da na vlast dođe krajnja desnica (EPA-EFE/JALAL MORCHIDI)

Vođa francuske konzervativne stranke Republikanci (LR) pozvao je na savez s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem (RN) na prijevremenim parlamentarnim izborima, što predstavlja politički preokret koji bi mogao imati široke posljedice, prenosi Hina.

“Govorimo iste stvari pa prestanimo onda stvarati izmišljeno protivljenje. To je ono što velika većina naših birača želi. Govore nam da se ‘dogovorimo'”, rekao je Eric Ciotti za za televiziju TF1.

Očekuje se da će euroskeptično i protuimigracijsko Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen postati najsnažnija stranka nakon što je predsjednik Emmanuel Macron neočekivano raspisao prijevremene izbore za 30. juni i 7. juli iako, možda, neće imati apsolutnu većinu, prenosi Reuters.

RN stoga traži saveznike ne bi li osigurao kontrolu nad parlamentom te je odmah pozdravio Ciottijev poziv. Međutim, to bi moglo značiti i da će se Republikanci (LR) urušiti iznutra.

Naime, Ciottijevi komentari znače da propada desetljećima star konsenzus francuskog političkog establišmenta o međusobnoj saradnji kako bi se spriječilo da na vlast dođe krajnja desnica.

Republikanci, i prethodne inačice stranke koje su zapravo nasljednice stranaka Charlesa de Gaullea i Jacquesa Chiraca, bili su na vlasti tokom velikog dijela savremene političke historije Francuske.

Međutim, LR, tek sjena onoga što je bio i sa znatno manjim brojem zastupnika, već je izgubio ključne članove koji su otišli u Macronovu centrističku stranku ili prebjegli krajnjoj desnici.

Zastupnici odbili ideju

Druge etablirane stranke ljevice i desnice su, također, oslabile otkako je Macron prvi put izabran za predsjednika 2017. s centrističkim programom nove stranke koja je težila tome da preoblikuje francusku politiku.

Philippe Gosselin, zastupnik iz redova LR-a, za Reuters je rekao da će napustiti stranku zbog Ciottijevih komentara te da će zastupnici LR-a osnovati novu političku grupu.

“Nezamislivo je za mene i mnoge zastupnike LR-a da bi moglo biti i najmanjeg sporazuma, najmanjeg saveza, čak ni lokalno ili lično, s RN-om”, kazao je Gosselin.

Drugi veterani stranke su, također, odbili bilo kakav dogovor s krajnjom desnicom. Parlamentarni izvor LR-a je procijenio da bi tek oko šestina zastupnika stranke prihvatila takav aranžman.

Olivier Marleix, koji predvodi klub zastupnika LR-a u Donjem domu Parlamenta, na društvenoj platformi X napisao je: “To što Eric Ciotti govori vrijedi samo za njega, mora napustiti vodstvo Republikanaca”.

Podjele unutar stranke

Macronov tabor je ubrzo rekao da su Ciottijevi komentari sramotni, a prema ministru unutrašnjih poslova Geraldu Darmaninu, bivšem članu LR-a, podsjećaju na Minhenski sporazum iz 1938, koji su Francuska i Velika Britanija potpisale s nacističkom Njemačkom.

Sve francuske političke stranke trude se pronaći saveze i ne raspasti se otkako je Macron raspisao prijevremene izbore nakon lošeg rezultata njegove Renesansne stranke na izborima za Evropski parlament u nedjelju.

Podijeljene ljevičarske stranke su se obavezale da će sarađivati i nominirati zajedničke kandidate na izborima, ali još nisu postigle formalan sporazum.

Nakon Macronove odluke pala je vrijednost eura i francuskih dionica te obveznica.

Agencija za rejtinge Moody je upozorila na rizik koji politička nestabilnost uzrokovana prijevremenim izborima znači za već problematičnu fiskalnu sliku u Francuskoj.

Macron neće odstupiti

RN poziva na protekcionističke ekonomske politike koje bi stavile Francusku na prvo mjesto te radikalno smanjenje imigracija. RN želi ograničiti dječije doplatke na francuske državljane i oduzeti boravišne dozvole migrantima nezaposlenima više od godinu dana.

Stranka Marine Le Pen je, također, predložila veće javne rashode uprkos već značajnim nivoima francuskog duga, što bi moglo dodatno povećati cijenu zaduživanja u bankama.

Macron je, govoreći za novine Le Figaro, rekao da se nada pobjedi te da je raspisivanje prijevremenih izbora “bila ispravna odluka u interesu zemlje” i da će oni razjasniti stvari.

Isključio je mogućnost podnošenja ostavke, bez obzira na ishod izbora.

RN bi mogao osvojiti između 235 i 265 mjesta u Donjem domu Parlamenta, što predstavlja ogroman skok od trenutnih 88 mandata, ali to je i dalje manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, prema anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Ista anketa predviđa između 40 i 55 mjesta za LR, prema čemu bi dvije stranke mogle imati apsolutnu većinu.

Izvor: Agencije