Borrell u Austriji na razgovorima o Zapadnom Balkanu

Josep Borrell će tokom sastanaka s austrijskim i zvaničnicima sa Zapadnog Balkana razgovarati o saradnji EU-a i te regije u oblasti vanjske i sigurnosne politike.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell dobit će evropsku nagradu Alois Mock (REUTERS/Sarah Meyssonnier/File Photo)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell boravit će u četvrtak i petak u Austriji gdje će učestvovati na nekoliko sastanaka i diskusija o odnosima EU-a sa Zapadnim Balkanom.

Tokom sastanaka s austrijskim i zvaničnicima sa Zapadnog Balkana razgovarat će o saradnji Evropske unije i te regije u oblasti vanjske i sigurnosne politike, kao i o proširenju EU-a, prenosi Beta.

U četvrtak će se u Beču sastati s austrijskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Alexandera van der Bellena.

Bilateralni sastanci

Kako je saopšteno iz vanjskopolitičke službe EU-a (EEAS), u petak će u Vahau prisustvovati Evropa forumu, gdje će dobiti evropsku nagradu Alois Mock.

Tokom foruma visoki predstavnik će prisustvovati radnim sastancima i diskusijama s ministrom vanjskih poslova Austrije Alexandrom Schallenbergom, ministrima vanjskih poslova sa Zapadnog Balkana, predstavnicima savjetodavnih tijela i organizacija civilnog društva.

Također će se bilateralno sastati s predstavnicima Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije