Biden produžio uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan

U saopštenju Biden navodi da se nastavljaju ‘akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Balkanu’.

Američki predsednik Joe Biden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan (Andrew Medichini/AP)

Američki predsednik Joe Biden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan, jer, kako tvrdi, situacija na Balkanu i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD-a, piše Tanjug.

U saopštenju objavljenom na sajtu Bijele kuće, Biden navodi da se nastavljaju “akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije”.

Prva uredba 2001. godine

Smatra da te akcije predstavljaju “vanrednu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD-a” i da bi zbog toga vanredna situacija za Balkan trebalo da ostane na snazi i nakon 26. juna.

Prva takva izvršna uredba donesena je 26. juna 2001. godine.

Predjednik SAD je naknadno izmijenio tu uredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. godine, kako bi bili preduzeti dodatni koraci u vezi sa određenim radnjama koje ometaju provođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Sjevernu Makedoniju, a 8. juna 2021. godine donesena je i Izvršna naredba 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou.

Izvor: Agencije