Interaktivno: Palestina koja nestaje

Donald Trump je u utorak predstavio mirovni plan koji ide na ruku Izraelu a omogućuje mu pripajanje okupiranih teritorija, koje se kosi s međunarodnim pravom. Palestinski čelnici su odmah odbili pregovore na toj osnovi.

Pretvaranje Palestine u jevrejsku državu bio je promišljen, dugotrajan i nasilan proces. Palestincima su oduzete ogromne površine zemljišta, a više od 80 posto Palestinskih Arapa, u području koje je 1948. postalo Izrael, gotovo preko noći postali su izbjeglice. Sada ih ima približno sedam miliona širom svijeta. Taj proces kulminirao je 1948. godine, ali je počeo već početkom 20. stoljeća. Nastavlja se i danas.

Palestina Remix

Ova mapa je dio Al Jazeerinog nagrađivanog projekta Palestina Remix.

Ovaj projekat korisnicima omogućuje da pristupe nekim od najboljih Al Jazeerinih dokumentaraca o Palestini.

Projekt takođe nudi interaktivne mape i hronologiju događaja koji omogućavaju korisnicima da razumiju palestinsko pitanje i da ga stave u kontekst.

Istražite više klikom na fotograiju u nastavku.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Izraelski premijer putuje danas u Moskvu kako bi Vladimira Putina upoznao s američkim prijedlogom za okončanje palestinsko-izraelskog sukoba. Benjamin Netanyahu želi da njegova vlada što prije odobri planove za aneksiju strateške doline rijeke Jordan i svih izraelskih naselja u okupiranoj zemlji.   

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO