Đoković može u Australiju: ‘Wild card’ za najboljeg na svijetu

Tročlana komisija je odlučila da Novak Đoković zadovoljava medicinske kiriterije izuzeća iz inače vrlo strogog zakona o onima koji žele ući u Australiju, a posebno u državu Viktoriju.

Dakle bit će to vrlo izazovne dvije sedmice (jasno ako ponovo ne dođe do nekog preokreta) i za Novaka i za navijače i za tenis ali i organizatore, piše autor (EPA)

Svjetskog  tenisera broj jedan i dalje prate kontroverze. Koliko god je stabilan na teniskom terenu (sa izuzetkom US opena i Olimpijskih igara u Tokiju) sve ostalo što se događa van terena izaziva burne reakcije zbog kontradiktornosti.

Odluka vlade države Viktorije da ga nagradi najneobičnijom pozivnicom u istoriji Grand Slam turnira sigurno će izazvati pravi tsunami i već je letimičan pogled na socijalne mreže to nedvosmisleno potvrđuje.

Tročlana komisija je odlučila da Novak Đoković zadovoljava medicinske kiriterije izuzeća iz inače vrlo strogog zakona o necjepljenima koji žele ući u Australiju, a posebno u državu Viktoriju.

Kraj trakavice koja se vuče već duže vremena? Vjerovatno. No način na koji je vođena cijela kampanja Novaku Đokoviću zasigurno neće pomoći da još više podigne svoj rejting kod ljubitelja tenisa.

Njegov stav o cijepljenju je poznat i nije ga krio. Sve ono što se događalo u Beogradu i Zadru prošle godine oko masovnog okupljanja publike na teniskim turnirima koje je organizirao pokrenulo je lavinu oprečnih reakcija.

Odluku da ne nastupi na ATP Cupu najveći dio javnosti je shvatio kao poruku da devetostruki osvajač AO neće igrati ni na prvom grand slamu u godini. I onda preokret…

Za turnir sjajna vijest. Za Đokovićeve navijače također. Za Novaka teško da može doći bolja.

Tenis će globalno dobiti

No globalno gledajući teško da će se mnogi složiti oko te odluke australske vlade. Ustvari to je pljuska svima onima koji nisu mogli ni iz, Australije ni u Australiju već skoro dvije godine. A znamo koliko Evropljana ima rodbine u Australiji i naravno obrnuto.

Sumnje nema da će tenis globano dobiti, da će autoritet australske vlade biti ozbiljno srozan i da će Novaka koji ima ogroman broj simpatizeera u Australiji dočekati vrela atmosfera ne samo zbog uobičajenih vrućina koje u to vrijeme vladaju u Melburnu.

Dakle bit će to vrlo izazovne dvije sedmice (jasno ako ponovo ne dođe do nekog preokreta) i za Novaka i za navijače i za tenis, ali i organizatore. Hoće li Đokovic do 21. titule ipak će se pitati i Rafa Nadal i Dominic Thiem i Saša Zverev i Tsitsipas, a ponajviše Danil Medvedev koji je već pokazao da ima i alate i instrumente da zaustavi Novaka Đokovića, koji je upravo tu u Melburnu 2008. krenuo u nevjerovatnu žetvu titula u eri i Rafe Nadala i Rogera Federera.

Kada ostavimo po strani sve gore napisano ipak je najpravednije da se sve dileme razriješe na terenu. No po ko zna koji puta upast ćemo u onu čuvenu latinsku Quod licet Iovi non licet bovi (što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu). Nadati se da se ostatak igrača koji će igrati na AO neće osjećati kao volovi.

Izvor: Al Jazeera