Kako je priča o Robin Hoodu završila u Hrvatskoj

Plenkovića na proljeće čekaju nove porezne bitke (Al Jazeera)

Znate za Robin Hooda? Za njega kažu kako je krao bogatima i davao siromašnima. Ali lažu. Vidljivo je iz priče kako je Robin uzimao novce od kraljevih poreznika koje je onda vraćao sirotinji od koje je novac i uzet. Robin Hood je zapravo bio fizička manifestacija povrata poreza. U ta davna vremena mača i ognja, prosječan stanovnik kraljevske Engleske imao je hrpu prinosa i doprinosa koje je morao platiti. Osim uobičajenih davanja kruni i crkvi, tih godina uvedeno je nekoliko posebnih poreza koje su morali platiti svi slobodni ljudi.

Tako je osim poreza na zemlju uveden za potrebe križarskog rata dodatni porez od 10% na svu robu i zaradu, da bi samo desetljeće kasnije Englezi morali plaćati otkupninu za svog zarobljenog križarskog kralja Richarda Lavljeg Srca, kroz novi porez od 25% (zvuči poznato) na sve privatno vlasništvo i financijska primanja. U svijetu gdje vam prvo poraste porez za 10% zbog provedbe vladinog plana, a onda 25% zbog propasti istog plana, nije čudno da se pojavio Robin Hood.

Jer skupljanje poreza nije samo neka direktna naplata određene djelatnosti i izvršena posla, već je odvajanje novaca za potrebe nekog plana ili za potrebe budućeg ulaganja. Ako se novac uzima, on se negdje i troši, a kad se uzima od svih građana, potrebno ga je trošiti na te iste građane. No svi znamo priču. Princa Johna više su zanimale luksuzne bakanalije i brzi konji, ostanak na vlasti i naklonost plemića, nego spašavanje svoga brata ili bolji život svojih zemljaka. Zato je i nastao mit o Robinu i njegovoj bandi veselih računovođa koji u svojem Sherwoodskom uredu pomažu pretjerano oporezovanima, uvjerljivim “argumentima” razoružavajući kraljeve poreznike.

Hrvatski građani na novom udaru

Nekoliko stoljeća kasnije, na početku novog milenija, situacija nije ništa bolje. Ovaj put nisu u pitanju engleski, već hrvatski građani, koji su se našli na udaru novog poreza. Možda se pripremamo na neki križarski rat? Ili je možda Kolinda zarobljena u Siriji i sad ju moramo otkupiti nazad? Ako nije ona, sigurno je njegovo veličanstvo predsjednik Sabora Željko Reiner, novoimenovani vitez Isusova groba, zaglavio među Saladinovim četama? Na žalost ništa od toga, radi se o novom porezu na nekretnine.

Problem većini građana nije sam porez, na njega su već naviknuli, već zbunjujući način na koji se on pokušava objasniti. Prvo je vlada izjavila kako se ne radi o novom porezu, nego zamjeni za komunalnu naknadu. Onda je ipak potvrđeno kako će za većinu stanovnika doći do povećanja davanja. Sljedeće je objašnjeno kako se radi o progresivnom porezu, kojem je cilj pravedno raspodijeliti trošak tako da najviše plaćaju oni koji imaju najviše nekretnina. Nakon što je otkriveno kako Katolička crkva, najveći zemljoposjednik u Hrvatskoj, neće plaćati porez na sakralne objekte, građani su shvatili kako im ništa nije jasno.

Vlada je pojasnila kako će socijalni aspekt poreza ipak biti vidljiv u tome da će oni koji žive u kućama mlađima od 30 godina plaćati veći porez. Znate sve one luksuzne kuće koje su bonvivani i kicoši bahato morali izgraditi nakon što ih je rat uništio. I svi oni bogatuni koji su izgradili ili kupili stanove po novim obveznim energetskim i građevinskim parametrima. Neke od njih subvencionirala je Europska Unija, ali sad će brzo Vlada ispraviti tu nepravdu.

Narod nije protiv poreza

Nemojte krivo shvatiti. Nije narod protiv poreza, a pogotovo progresivnih, koliko mu nije jasno tko, koliko i zašto? Što planira vlast s tolikim novcem? Hoćemo li spasiti zdravstvo? Hoćemo li pokrenuti industriju? Možda ćemo obnoviti škole i vrtiće? Otplatiti vanjski dug? Vlada o tome šuti, poslovično prebacujući temu budžeta iza zatvorenih vrata. Tako je zadnji put povećala proračun vojsci, a smanjila vatrogascima. Povećala mirovine ratnim veteranima, a smanjila socijalnu pomoć. Sve plaćajući kroz porez, ponašajući se prema građanima kao marketinški tim Kinder Jaja.
” Iznenađenje!”. I naravno, narodu se to nije svidjelo. Pitanje se postavilo, tko će biti naš Robin Hood?

I ne samo da smo dobili jednog, već smo ih dobili nekoliko. Od libertarijanskih Robin Hoodova koji preziru sve poreze, do onih socijalističkih koji preziru poreze “rastrošne” vlasti uperene protiv siromašnih masa.  I naravno, Robin Hoodova koji samo žele biti Robin Hood, jer to je lijepa funkcija, a šešir je uvijek u modi.

I svaki od njih je okupio svoju “veselu družinu” i krenuo u rat protiv poreznika i vlasti. Neki su to napravili peticijama, neki traže referendum, a neki šire svenarodni viralni otpor kroz vaše inboxe. Toliko je njihova pobuna bila uspješna, da je sam princ Plenković u strahu odlučio odgoditi porez. Istina je kako Hrvatska nema Sherwood, ali Sabor je jednako opasno mjesto, puno drumskih razbojnika i krvoločnih vitezova. Plenković se sjeća kako je jednom davno završio princ John. Bez zemlje.

Mudri kralj Plenković

Čim se pobjeda ukazala na horizontu, Robin Hoodovi su se počeli međusobno napadati. Tako su jedni optužili druge kako su im ukrali ideju, pa napali treće kako su kriminalci. Uskoro smo doznali kako su neki Robin Hoodovi prikriveni šerifovi ljudi, a drugi su zapravo velikaši koji ne žele pomoći sirotinji, nego samo napakostiti vladi. Strijele su letjele na sve strane, mačevi su se ukrstili, a mediji željni krvi, posve su zaboravili na porez.

Negdje s vrha kule, promatrao je princ Plenković razvoj situacije i po prvi put nakon brojnih mjeseci, osjetio se sigurnim. Kad dođe zima, Robin Hoodovi će se međusobno pobiti, a onda će kraljevi poreznici u miru skupiti porez.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera