Na večeri s australskom premijerkom

Mnogi se pitaju da li će Frank Bainimarama dopustiti održavanje poštenih izbora na Fidžiju krajem naredne godine (EPA)

Piše: Andrew Thomas

U četvrtak sam bio na ručku sa australskom premijerkom Julijom Gillard i jeo sam pacifičkog lososa.

To nije nešto što se dešava svaki dan, tako da bez obzira koliko je napadaju na političkoj osnovi ovih dana, ipak je to ručak koji je vrijedan spomena i ime koje treba napomenuti.

Sjedio sam dva mjesta od nje dok smo razgovarali.

Svrha ovog ručka je bila da Gillard održi govor o svom predstojećem putu u Kinu i da se hvali o stanju australske ekonomije. Publiku su činili razni strani dopisnici smješteni u Sydney.

Nakon ručka smo imali priliku da postavljamo pitanja na koja smo dobijali odgovore, a većina reportera je pitala o redovnim pitanjima o Australiji.

Ja sam pitao za Fidži.

Upravo sam se vratio iz Suve, glavnog grada Fidžija, odakle sam izvještavao o povratku zemlje demokratiji. Ukratko, taj put povratka je bio trnovit i upravo je došao na kritično raskrižje.

Prošlog mjeseca je neizabrani vojni rukovodilac i prvi čovjek zemlje odbacio Ustav, koji je napisao nezavisni cijenjeni stručnjak, u zamjenu za Ustav koji je sastavila njegova Vlada.

Pokriće za autokratiju

Mnogi u Fidžiju, ali i na drugim mjestima, strahuju da će dokument koji odobrava Vlada samo pružiti pokriće za tekuću autokratsku vladavinu.

Do sada neizabrani premijer Fidžija naravno negira te navode. Na sastanku sa komodorom Frankom Bainimaramom prošlog četvrtka (što je dva premijera u istoj sedmici!), rekao mi je da je posvećen održavanju slobodnih i poštenih izbora krajem naredne godine.

Ipak, sami po sebi, izbori ne predstavljaju demokratiju. Svi moraju imati jednake šanse, jedan kandidat ne bi trebao imati nepoštenu prevagu.

To je ono što osigurava dobar ustav. On se brine da svi imaju iste šanse i da niko ne vara.

Na ručku u Sydneyju, Gillard je dala predvidljiv i uobičajen odgovor o Fidžiju, bez direktnog pomena zabrinutosti zbog posljednje verzije ustava.

Ona je kazala: “Komodor Bainimarama mora održati svoja obećanja i mora biti odgovoran za te izbore, a oni moraju biti održani na vrijeme i moraju biti održani na valjan način”.

Malo ljudi sumnja da je Bainimarama zaista posvećen prvom dijelu, da se izbori održe “na vrijeme”.

Ali bez drugog dijela, da izbori budu “održani na valjan način”, Fidži možda bude demokratska zemlja samo pod navodnicima, bez prave demokratije.

Ustavne odredbe nekad mogu biti suhoparne, ali isto tako mogu biti i presudne.

Izvor: Al Jazeera