Australiju uzdrmala otkrića o dopingu

Sumnja se da su cijeli timovi uzimali doping (Al Jazeera)

Piše: Andrew Thomas

Prošlog mjeseca sam bio u Adelaideu u sobi punoj australskih sportskih novinara. Gledali smo eksplozivno priznanje bicikliste Lancea Armstronga o sistematskom uzimanju lijekova koji jačaju performanse.

Njegovo priznanje je šokiralo prisutne – nakon toliko godina poricanja. Također je bio prisutan osjećaj da se njegovo priznanje dešava u neko drugo vrijeme, na nekom drugom mjestu. Takva vrsta korupcije u sportu se ne bi trebala dešavati danas – i ne u Australiji.

Ranije ovog mjeseca, kada je EUROPOL objavio da vjeruju kako je beskrajno mnogo nogometnih utakmica na najvišem nivou u Evropi namješteno, u Australiji je zavladalo svojevrsno samozadovoljstvo što se tako nešto tu nije dogodilo.

Ali odjednom, Australija je ponovno u centru pažnje. Izvještaj australske Komisije za sprečavanje kriminala govori o dopingu “više igrača” u mnogim timovima različitih sportova.

‘Najmračniji dan’

U nekoliko slučaja, vjeruje se da su čitave ekipe uzimale doping, kao dio sistematskog programa kojeg su organizirali treneri ili sportski naučnici klubova.

Postoje i dokazi o namještanju utakmica. Organizirane kriminalne skupine obezbjeđuju doping i onda imaju sjajnu priliku da ucjenjuju igrače – “izgubite utakmicu ili ćemo otkriti da se drogirate”.

Za zemlju koja je luda za sportomm ovo je pravi šok. Australci su puni takmičarskog duha kada je sport u pitanju. Svome timu žele pobjedu, ali poštenu.

Svaki televizijski program ovih dana koristi termin “najmračniji dan za australski sport”.

Australci već govore o tome kako će se ovo odraziti na njihov međunarodni ugled; naslovnice u Velikoj Britaniji pričaju o “obilatom” dopingu u Australiji.

A, kada se podsjetimo da su Britanci najveći rivali Australije u kriketu –to doista boli.

Ipak se čini da su domaći sportovi, poput australskog nogometa, više u centru pažnje.

Moj današnji kamerman je nekadašnji nogometaš i on kaže da nije mnogo iznenađen. On smatra da igrači redovno uzimaju narkotike, pa im ni doping ne pada teško. Pogotovo ako misle da i svi drugi to rade.

Opsežna istraga

“Da li je to zaista pogrešno ako izjednačavate snage na terenu?”, pita on.

U Australiji vlada osjećaj da bi malo koja zemlja izvršila ovako opsežnu istragu; istragu koja se ne bi bazirala samo na testiranju sportista, već tokom koje bi istražitelji prisluškivali telefone i provodili tajne intervjue.

Je li Australija stvarno najgora zemlja po pitanju dopinga, ili je najefikasnija u istrazi?

Sada slijedi krivična istraga. Ona bi trebala izbjeći predrasude, pošto još niko nije imenovan. Ostaje nada da će, nakon ovog veoma dugog puta, Australija moći vratiti svoj ugled čiste sportske izvrsnosti.

Izvor: Al Jazeera