Assange prijeti tužbom australskoj premijerki

Osnivač WikiLeaksa je unajmio advokatski tim koji će provjeriti da li ima osnove za tužbu protiv Julije Gillard (AP)

Piše: Andrew Thomas

Nema ništa novo o podnosiocima zahtjeva za azil, koji dominiraju australskim medijima: oni koji pokušavaju da se dočepaju australske obale brodom redovno dospiju do naslovnica.

Ali je glavna vijest nedavno bio podnosilac zahtjeva za azil koji već posjeduje australski pasoš: Julian Assange.

Tokom davanja intervjua utjecajnoj grupi GetUP! iz svog sobička u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, u kojoj je zaglavio, Assange je pokušao igrati na kartu suosjećanja.

“Ne mogu da posjetim svoju porodicu. Ne mogu da radim sve one stvari koje su važne mnogima. Ne mogu da vidim nebo. Ne mogu da vidim svoju domovinu.”

Ako je to bila njegova emotivna strana, čvrsta strana su bile prijetnje da će tužiti australsku premijerku. Assange se konstantno žalio na način, prema njegovom mišljenju, na koji ga je odbacila njegova zemlja.

Minimalna podrška

Rekao je da je dobio minimalnu podršku konzulata u svojim bitkama sa britanskim i švedskim vlastima.

Suprotno tome, kaže on, državnici njegove zemlje su ga bacili psima.

U razgovoru za GetUp!, Assange je uputio jasnu prijetnju: unajmio je, kaže, advokate iz Sydneyja, koji će provjeriti da li ga je oklevetala australska premijerka.

U priči koja je već imala više prevrata nego neki jeftin krimić – a upravo je postala tema australskog televizijskog filma – svjedoci smo novog prevrata: Julian Assange bi mogao tužiti Juliju Gillard.

Navodna kleveta se tiče intervjua koji je dala 2010. U razgovoru je rekla da su objave WikiLeaksa ne samo “užasno neodgovorne” nego i – što je najvažnije – “nelegalne”.

Taj komentar, tvrdi Assange, naštetio je WikiLeaksu, jer su – citiram – komercijalne organizacije povukle svoju podršku.

Assange kaže da je MasterCard, primjera radi, iskoristio komentar Gillard kao osnovu da odbije procesirati donacije WikiLeaksu. Assange je naglasio da protiv njega i protiv njegove organizacije nikada nisu bile pokrenute optužnice, niti je neko osuđen zbog WikiLeaksa. Upravo zbog toga, etiketiranjem aktivnosti WikiLeaksa nelegalnim, Assange izjave australske premijerke smatra štetnim i klevetničkim.

Skretanje pažnje

Hoće li se ovo razviti u nešto više? Jedan od vodećih australskih advokata iz oblasti zakona o kleveti smatra ovo samo skretanjem pažnje.

“Da mi život zavisi od ovoga ne mogu da zamislim da postoji osnova za pokretanje tužbe WikiLeaksa”, kazao je cijenjeni advokat Stuart Littlemore.

Ovo se možda čini trivijalnim, ali ono što bi mogla biti prepreka za ovu tužbu jeste koliko dugo je Assange čekao. Tužbe za klevetu u Australiji moraju uobičajeno biti pokrenute unutar dvanaest mjeseci od izrečenog komentara.

A tu je i pitanje kako bi se bi se bilo koji proces odvijao u stvarnosti: Da li Assange može dokazati da nijedan član WikiLeaksa nije prekršio neki zakon? S obzirom na to da trenutno ne može napustiti London, kako bi učestvovao u sudskom procesu u Australiji? Da li bi morao?

Moguće je da njegov pravi cilj nije da tuži svjetskog vođu, već da podsjeti nju i druge da se nastavljaju njegove teškoće. GetUp!, organizacija koja između svojih ostalih akcija poziva da se pruži više podrške Assangeu, koristi intervjuu kako bi pozvali na prikupljanje donacija.

Garancije SAD-a

Oni žele da australska Vlada traži od Sjedinjenih Američkih Država garancije da neće od Švedske tražiti da im izruče Assangea, ako se odluči da otputuje u tu skandinavsku zemlju da bi se suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

Predstavnici australske Vlade su izjavili da ne mogu ponuditi garancije bazirane na hipotetičkim scenarijima.

Treba obratiti pažnju i na sljedeće: ako SAD ikad zatraži izručenje Assangea, može se smatrati da je to zbog toga što ga žele optužiti za neke nelegalne aktivnosti. A to bi značilo da je teško donijeti presudu u njegovu korist u tužbi protiv Gillard, s obzirom na to da je osnova za tužbu njegova tvrdnja da nikad nije učinio nešto nelegalno.

Izvor: Al Jazeera