Žestoki okršaj Palestinaca i Izraelaca ispred Al-Aqse

Uočeno je kako izraelske sigurnosne snage vuku jednog vjernika po podu (AP)

Palestinci su se sukobili s izraelskim sigurnosnim snagama ispred ulaza u stari grad Jerusalema, dok se tenzije zbog novih sigurnosnim mjera u kompleksu džamije Al-Aqsa nastavljaju.

Uočeno je kako izraelske sigurnosne snage vuku jednog vjernika po podu, dok je jedan policajac udarao Palestinca tokom konfrontacija u srijedu.

“Policija je ispaljivala i omamljujuće granate, u pokušaju da rastjera ljude. Nekoliko je ljudi viđeno kako baca razne stvari na policiju. Ulazimo u novu rundu nasilja.“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Reklama

Dodao je da su snage sigurnosti uspjele da smire situaciju ispred kompleksa Al-Aqse. Policija je i sinoć razbila proteste ispred džamije Al-Aqsa.

‘Dan gnjeva’

Stranka Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa pozvala je ranije na “dan gnjeva”, nakon što je 50 Palestinaca povrijeđeno u  sukobima s izraelskom policijom, objavio je Crveni križ.

Petnaest ranjenih u noći s ponedjeljka na utorak pogođeno je gumenim mecima, kažu u toj humanitarnoj organizaciji.

Reklama

Hamas i Islamski džihad također su pozvali na proteste na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze zbog mjera koje uključuju detektore metala i pretres vjernika.

Veliki muftija jerusalemski Mohamed Ahmed Husein kritizirao ih je kao pokušaj promjene statusa quo, po kojem se samo muslimanski vjernici smiju moliti na platou džamije Al-Aqsa.

Palestinci se boje da Izrael pokušava silom preuzeti kontrolu nad tim područjem, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je naglasio da mu to nije namjera.

Reklama

Izrael je u nedjelju otvorio kompleks džamije Al-Aqsa, pošto je u petak uveo blokadu zbog smrtonosnog napada, ali dio vjernika odbio je ući zbog primjene novih sigurnosnih mjera.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima prije dvije godine, nakon spora oko toga ko ima pravo na vjerske obrede u kompleksu džamije Al-Aqsa, zbog čega je krenuo val nasilja, prenose agencije.

Jevreji to mjesto smatraju svojom svetinjom i nazivaju ga Brdom hrama, te smatraju da se na tom mjestu nalazio srušeni hram Solomona.

Izvor: Al Jazeera i agencije