Izrael drži tijela mladića poginulih u Al-Aqsi

Izrael odbija vratiti tijela ubijenih mladića (EPA)

Izraelske sigurnosne snage drže tijela poginulih u napadu u Al-Aqsi, te su uvele zabranu objavljivanja detalja istrage o okolnostima oružanog sukoba u kompleksu džamije u Jerusalemu u kojem su poginula tri mladića iz Umm al-Fahma i dvojica izraelskih policajaca.

Usred neizvjesnosti i prikrivanja detalja o toku istrage, kao i toga da izraelske snage sigurnosti još uvijek nisu precizirale datum predaje tijela poginulih mladića Mohammeda Ahmada Jabareena (29 godina), Mohammeda Hameda Jabareena (19 godina) i Mohammeda Mufaddala Jabareena (19 godina), Centar ”Adaleh” za ljudska prava obratio se izraelskoj policijskoj istražnoj jedinici  ”Mahash” ispred porodica sa zahtjevom da se provede policijska istraga o okolnostima pogibije mladića i otvaranju vatre na njih.   

Centar Adalah je, također, zatražio od istražne jedinice Mahash, koja djeluje pri izraelskom Ministarstvu pravde, da se izvrši obdukcija tijela trojice poginulih kako bi se ustanovile okolnosti njihovog ubistva prije nego tijela budu predata porodicama, kako se navodi u pismu advokata Mohammeda Bassama. ”Kada je život građana u opasnosti, onda incident kao ovaj nameće osnovna i važna pitanja koja se direktno tiču legalnosti otvaranja vatre u specifičnom kontekstu događaja”, stoji u pismu.  

Držanje tijela i razmjena

Iako još uvijek nije objavljen zvanični stav izraelske strane kada je riječ o tijelima mladića koji su stradali u napadu u Al-Aqsi, Naftali Benet, predsjednik stranke Jevrejski dom (Habait Jehudi) požurio je uputiti zahtjev izraelskim sigurnosnim snagama da se tijela poginulih ne izruče njihovim porodicama.   

Naglasio je da će zahtijevati od izraelskog kabineta za sigurnost da donese neophodnu stratešku odluku na osnovu koje se tijela osoba odgovornih za napade na izraelske ciljeve neće izručivati te da će biti zadržana kao adut u svim budućim razmjenama sa frakcijama palestinskog otpora.  

Benet je pozvao Vladu da zadrži tijela trojice palestinskih mladića, koji su iz Umm al-Fahma, palestinskog sela na izraelskoj teritoriji, zbog čega su imali izraelsko državljanstvo, sve dok ne budu izručena tijela Orona Shaula i Hadara Goldina, dvojice izraelskih vojnika koje islamski pokret otpora Hamas u Gazi drži još od operacije Čvrsta stijena 2014. godine.

Prijedlog šefa stranke Jevrejski dom podudara se sa stavovima porodice izraelskog vojnika Hadara Goldina koja je uputila pismo izraelskoj vladi sa zahtjevom da se ne odobri izručenje tijela ove trojice poginulih.

U njihovom pismu stoji: ”Uprkos činjenici da izvršitelji napada u Al-Aqsi imaju izraelsko državljanstvo, zahtijevamo od Vlade da razmotri pitanje izručivanja njihovih tijela te da uvjet za njihovu predaju bude oslobađanje izraelskih vojnika i civila u Gazi. U protivnom, to bi izgledalo kao nagrađivanje islamskog pokreta Hamas.”  

Rušenje i progon

Ovi zahtjevi se ne svode samo na izricanje kaznenih mjera čime bi se tijela poginulih zadržala i ne bi bila predata porodicama, već se ide i dalje od toga. Tako je izraelski ministar sigurnosti Gilad Erdan pozvao izraelsku Vladu da razmotri mogućnost rušenja kuća osobama koje su izvršile napad u Al-Aqsi, misleći pri tome na trojicu poginulih iz Umm al-Fahma. Erdan se, s druge strane, protivi rušenju domova jevrejskim vandalima koji su izvršili terorističke akcije protiv Palestinaca, pod izgovorom da umiješanost Jevreja u takve operacije nije raširena pojava.   

Izraelski ministar je svojim pozivima na rušenje domova osoba za koje se sumnja da su umiješane u napade na izraelske ciljeve odabrao put huškanja protiv Palestinaca koji žive na okupiranim teritorijama. Naglasio je da oružani napad u kompleksu džamije Al-Aqsa obavezuje izraelsku Vladu da poduzme dodatne kaznene mjere, uključujući i rušenje domova Arapima sa izraelskim državljanstvom koji su izvršili te napade.

Izraelski ministar je pooštrio huškačku retoriku protiv vođe Islamskog pokreta Hamas Raida Sallaha, optužujući ga za radikalizam, podsticanje na nasilje i podizanje tenzija u Jerusalemu i džamiji Al-Aqsa, kao i za provođenje sistematske i obmanjujuće huškačke kampanje protiv Izraela. Pojasnio je da izraelski organi sigurnosti u ovoj fazi rade na tome da se zabrane palestinski politički pokreti, kao što je to bio slučaj i sa Islamskim pokretom otpora koji je isključen iz zakonskih okvira.

Izvor: Al Jazeera