Zbog skandiranja optuženom za genocid dvije utakmice bez publike

Rudar je kažnjen zbog kršenja člana 74 Disciplinskog pravilnika N/FSBiH, koji se odnosi na rasizam i druge oblike diskriminacije (rudarprijedor.com)

Fudbalski klub Rudar iz Prijedora novčano je kažnjen (7.000 konvertibilnih maraka – oko 3.500 eura) te će dvije domaće utakmice igrati bez prisustva publike zbog skandiranja optuženom za ratne zločine i genocid Ratku Mladiću.

Disciplinska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je ovu kaznu izrekla zbog skandiranja navijača ovog kluba bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske na utakmicama protiv Željezničara u Prijedoru te protiv Viteza u Vitezu.

“FK Rudar Prijedor je kažnjen zbog kršenja člana 74 Disciplinskog pravilnika Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na rasizam i druge oblike diskriminacije”, saopćeno je iz Saveza, prenosi Anadolija.

Reklama

Direktor FK Rudar Vukašin Đaković se nakon utakmice sa Željezničarom, u ime kluba, ogradio “od neodgovornih navijača, koji nanose štetu klubu, gradu, regiji i toleranciji multietničnosti ove sredine”.

‘Za fašizam nema mjesta’

“Zaista sam tužan i ogorčen zbog scena koje nam priređuje grupa (ne)navijača, ne veća od njih tridesetak. Budite uvjereni da ćemo istrajati u namjerama i da ćemo te i takve, u saradnji sa policijskim i sudskim organima, ubuduće najoštrije sankcionisati. Uložiću sve napore da se više ovakvi slučajevi ne događaju na našem stadionu”, kazao je Đaković.

Reklama

Piara Powar, izvršni direktor Mreže za borbu protiv rasizma u nogometu u Evropskoj i Svjetskog nogometnog federaciji (FARE Network), ranije je osudio skandiranje imena haškog optuženika Ratka Mladića na nedjeljnoj utakmici 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Rudara i Željezničara.

Čelnike Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, pozvao je da oštro kazne Rudar zbog neprimjerenog skandiranja njihovih navijača, koji su i ranije na prvenstvenim utakmicama klicali Mladiću, kojem se u Hagu sudi za genocid počinjen nad stanovnicima Srebrenice i druge ratne zločine.

“Tužno je i šokantno vidjeti da se ovakav incident dogodi na utakmici u državi u kojoj toliko ljudi pokušava zaliječiti rane konflikata iz prošlosti i krenuti u budućnost ujedinjeno”, rekao je Powar.

Reklama

“U nogometu ne smije biti mjesta za promoviranje osoba bliskih fašističkim idejama, koje su povezane s ubijanjima velikog broja ljudi. Nadam se da će Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine vidjeti opasnost ovog događaja i pokazati svoje liderstvo.”

Rudar kažnjavan i ranije

Prema njegovom mišljenju, “sport je prilika da se povežu mladi koji žive razdvojeno, a ne da se ojačaju sukobi i podjele”.

Rudaru je prošlog mjeseca izrečena kazna od 2.800 eura jer su navijači tog kluba “skandirali političke poruke” na utakmicama 9. i 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Širokog Brijega i Slavije.

Simpatizeri Rudara skandirali su i tada ime Ratka Mladića, pa je Disciplinska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sankcionirala klub iz Prijedora.

Izvor: Agencije