UEFA: Kazniti navijače zbog skandiranja Mladiću

Mreža FARE pozvala je nogometne vlasti da kazne rudarski Prijedor (Facebook)

Piara Powar, izvršni direktor Mreže za borbu protiv rasizma u nogometu u asocijacijama UEFA i FIFA (FARE Network), najoštrije je osudio skandiranje imena haškog optuženika Ratka Mladića na jučerašnjoj utakmici 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između prijedorskog Rudara i Željezničara.

Čelnike Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine pozvao je da oštro kazne FK Rudar Prijedor zbog neprimjerenog skandiranja njihovih navijača, koji su i ranije na prvenstvenim utakmicama klicali Mladiću kojem se u Hagu sudi za genocid počinjen nad stanovnicima Srebrenice i druge ratne zločine.

“Tužno je i šokantno vidjeti da se ovakav incident dogodi na utakmici u državi u kojoj toliko ljudi pokušava zaliječiti rane konflikata iz prošlosti i krenuti u budućnost ujedinjeno”, rekao je Powar za portal reprezentacija.ba i dodao:

“U nogometu ne smije biti mjesta za promoviranje osoba bliskih fašističkim idejama koje su povezane s ubijanjima velikog broja ljudi. Nadam se da će Nogometni / Fudbalski savez BiH vidjeti opasnost ovog događaja i pokazati svoje liderstvo.”

Već kažnjeni zbog skandiranja Mladiću

Prema njegovom mišljenju, “sport je prilika da se povežu mladi koji žive razdvojeno, a ne da se ojačaju sukobi i podjele”.

Prijedorskom Rudaru prošlog mjeseca izrečena je kazna od 2.800 eura jer su navijači tog kluba “skandirali političke poruke” na utakmicama 9. i 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Širokog Brijega i Slavije.

Simpatizeri Rudara skandirali su i tada ime Ratka Mladića, pa je Disciplinska komisija Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sankcionirala klub iz Prijedora.

Izvor: Agencije