U Ljubuškom otkriveno nalazište iz mlađeg kamenog doba

Arheološki potencijal tog lokaliteta uočen je terenskim pregledom (Fena)

U zaseoku Beriš na Humcu kod Ljubuškog otkriveni su tragovi neolitičkog naselja otvorenog tipa, kazao je voditelj Odjela za arheologiju Kulturno-sportskog centra Ljubuški Mirko Rašić.

Probnom sondom otkriveni su ulomci neolitičke keramike, kremena i životinjskih kosti, u kontekstu potencijalnog naseobinskog objekta.

U subhumusnom i humusnom sloju, zahvaljujući proučavanju terena, pronađene su velike količine kasnoantičke keramike, koja potvrđuje i znatno kasnije trajno ili privremeno prebivalište, javlja Fena.

Reklama

Arheološki potencijal tog lokaliteta uočen je terenskim pregledom u okviru projekta “Rimska i kasnoantička nalazišta uokolo lokaliteta Gračine; Dokumentacija i nedestruktivne metode istraživanja”, koji provode Općina Ljubuški i Poljski institut za arheologiju.

Iskopavanje je organizirano u saradnji Kulturno-sportskog centra općine Ljubuški te radnika za arheologiju Sveučilišta u Mostaru, Mirka Rašića i Tina Tomasa, kao i arheologa Josipa Tabaka i studenta arheologije Tomislava Mihalja.

Materijalna i duhovna kultura

Reklama

Neolitik ili mlađe kameno doba prahistorijski je period obilježen, prije svega, značajnim privrednim i društvenim promjenama koje su implicirale čitav niz novih pojava u materijalnoj i duhovnoj kulturi prahistorijskih ljudskih zajednica.

Općenito kroz prahistoriju, kulturno-historijski razvoj Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri je određen prema geomorfološkim kriterijima.

Na području Hercegovine poznato je više neolitičkih nalazišta, od kojih se izdvajaju Ćiševina u Lisičićima kod Konjica, Zelena pećina iznad vrela Bune kod Mostara, zatim Čaire, Hateljska pećina, Lazaruša i Jejinovača kod Stoca, pa Vukova njiva i Žukovička pećina kod Posušja te Ravlića pećina iznad vrela Tihaljine u Drinovcima.

Reklama

Neolitička nalazišta na otvorenom su rijetka.

Lokalitet u Berišu, zbog položaja između dvije rijeke u polju i velike koncentracije vode, možda predstavlja neolitičko sojeničko nalazište otvorenog tipa, saopćeno je iz Kulturno-sportskog centra Ljubuški.

Izvor: Agencije