Palestinskom reditelju Eliji Suleimanu ‘Počasno Srce Sarajeva’

Osim priznanja, u okviru programa ‘Posvećeno’ (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva izabranih filmova Elije Suleimana.

Elia Suleiman trenutno obavlja dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi (Sarajevo Film Festival)

Jubilarni, 30. Sarajevo Film Festival odat će počast palestinskom reditelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Višestruko nagrađivanom autoru bit će uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će u okviru programa „Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Suleiman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala 2019. godine, kada je u programu Open Air prikazan njegov film To mora biti raj koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Cannesu te je bio predsjednik žirija Festivala 2016. godine i gost tri godine ranije.

„Čast nam je odati priznanje izuzetnom autoru i prijatelju Sarajevo Film Festivala, koji univerzalnim jezikom filma govori o temeljnim ljudskim vrijednostima i emocijama: strahu i nadi, domu i domovini“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

„Svojim prepoznatljivim duhom, humorom i s dubokim razumijevanjem, Elia Suleiman pokazuje kompleksnost našeg postojanja, osvjetljavajući apsurde života s nenadmašnom jasnoćom i dirljivošću, prikazujući duh i identitet Palestine jedinstvenim autorskim stilom. Sada, u najmračnijim vremenima u njegovoj domovini, njegov rad predstavlja svjetionik razumijevanja, podsjećajući nas na moć pripovijedanja kako bi potaknuo tako potreban dijalog“.

Brojne svjetske nagrade

Rođen 1960. godine u Nazaretu, Elia Suleiman živio je u New Yorku od 1981. do 1993. godine. Dok je bio u Sjedinjenim Američkim Državama, režirao je svoja prva dva kratka filma: Introduction to the End of an Argument i Homage by Assassination, osvojivši brojne nagrade. Godine 1994. nastanio se u Jerusalemu, gdje mu je Evropska komisija povjerila misiju osnivanja Odsjeka za film i medije na Univerzitetu Birzeit.

Njegov prvi dugometražni film Chronicle of a Disappearance osvojio je nagradu za najbolji prvi film na filmskom festivalu u Veneciji 1996. godine.

Film Divine Intervention 2002. godine osvojio je nagradu žirija Filmskog festivala u Cannesu i FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji strani film dodijeljen u Rimu.

Godine 2007. izabran je među 35 reditelja koji su radili na filmu To Each His Own Cinema, snimljenom u čast šezdesete godišnjice Filmskog festivala u Cannesu. Njegov igrani film The Time That Remains bio je u službenoj konkurenciji Filmskog festivalu u Cannesu 2009. godine. Godine 2012. završio je kratki film Diary of a Beginner, koji je bio dio omnibusa 7 Days in Havana i prikazan u okviru programa „Un Certain Regard“ Filmskog festivala u Cannesu.

Umjetnički savjetnik Filmskog instituta u Dohi

Njegov posljednji dugometražni film To mora biti raj osvojio je posebno priznanje žirija u Cannesu 2019. godine te FIPRESCI Međunarodnu nagradu kritičara Filmskog festivala u Cannesu.

Bio je član žirija brojnih festivala, uključujući filmske festivale u Cannesu (2006) i Veneciji. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima se izdvaja „Prince Claus“ iz 2008. godine. Ministarstvo kulture Francuske 2020. godine dodijelilo mu je odlikovanje „Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres“.

Dobitnik je nagrade za evropsko dostignuće u svjetskoj kinematografiji 2022. godine (The European Achievement in World Cinema) Evropske filmske akademije te počasnog doktorata UcLouvain Belgium u februaru 2023. godine.

Elia Suleiman trenutno obavlja dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi.

Izvor: Agencije